Shutterstock

Inside Melk

Weinig handel bij fors hogere fosfaatrechtenprijs

9 Juni 2021 - Chanti Oussoren - 1 reactie

De fosfaatrechtenprijs is de afgelopen weken flink omhoog geschoten. Het aanbod wordt als krap omschreven. Handel wordt er niet veel gedaan, zowel kopers als verkopers hebben een afwachtende houding.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering van fosfaatrechten is in de afgelopen 2 weken flink omhoog gegaan. Waar de gemiddelde prijs in week 21 nog op €137 per kilo lag, is dit inmiddels opgelopen tot €143. In slechts 2 weken tijd is de notering met respectievelijk €6 per kilo gestegen.

De prijsstijging komt voort uit een krap aanbod, maar voor het huidige prijsniveau worden er weinig rechten verhandeld. Dit heeft deels te maken met de weersomstandigheden, waardoor melkveehouders prioriteit geven aan landwerkzaamheden. 

Afwachtende houding
Niet alleen de weersomstandigheden spelen part in de rust op de fosfaatrechtenmarkt. Ook heerst er bij kopers en verkopers een afwachtende houding. Kopers zien de prijzen stijgen en houden rechten nog even aan in de hoop dat de prijs verdere stappen omhoog zet. Verkopers wachten daarentegen juist op lagere prijzen en hebben geen haast met de aanschaf van fosfaatrechten.

Het huidige prijsniveau ligt wel flink boven het niveau van vorig jaar. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de prijs vorig jaar rond deze tijd van het jaar nog flink omhoog schoot en dat is niet direct de verwachting voor dit jaar. De DCA-notering ligt nu 13% boven het niveau van vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden