Eigen foto

Inside Vlees

Eindelijk betere prijzen voor kalveren

11 Juni 2021 - Folkert Flapper

Melkveehouders die in de maand mei en juni nuchtere kalveren verkopen, krijgen voor het eerst sinds 2019 weer meer dan €35 voor een >45kg vaarskalf. Nu de prijzen eindelijk zijn verbeterd, is er voor zowel de kalverhouder als de melkveehouder...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds het begin van de wereldwijde lockdowns zijn vaarskalveren praktisch niks meer waard geworden, waardoor melkveehouders alleen maar kosten op ze hebben gemaakt. Dat melkveehouders een hogere prijs krijgen voor de kalveren, heeft vooral te maken met het afkalfpatroon van het melkvee.

Elk jaar is er rondom mei een patroon te zien, waarbij er minder kalveren worden geboren. Afgelopen jaren is dit versterkt door de hittegolven in juli en augustus, waardoor er minder melkvee drachtig is geworden. Dit heeft er in geresulteerd dat er in april en mei een stuk minder kalveren zijn geboren. Bovendien is er ook een meerjarige verandering van een krimpende melkveehouderijsector, waardoor het gehele aanbod van kalveren verkleind. Ook in Duitsland, waaruit veel kalveren worden geïmporteerd, is dit effect zichtbaar waardoor kalverhouders minder kalveren aanhouden.

Prijsstijging voor kalfsvlees
De prijs voor Rosé kalveren is deze week gestegen naar €3,30 per kilo geslacht gewicht. Nuka's 50+ kg zijn €171 per stuk gemiddeld. Dit zijn voor Rosé vleeskalveren de hoogste prijzen sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020.

Dat de prijzen de afgelopen maand zo snel zijn opgelopen, heeft allereerst te maken met het heropenen van de horecasector in Europa. Dit heeft gezorgd voor een flinke vraag naar kalvervlees in restaurants. Bovendien heeft wereldwijde inflatie er in geresulteerd dat grondstoffen en levensmiddelen een enorme sprong hebben gemaakt, waarmee de kalverprijzen ook zijn beïnvloed.

Debat over export China
De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag gedebatteerd over het besluit van de Chinese regering om de markt te openen voor Nederlands kalfsvlees. Er waren meerdere moties ingediend om dit besluit tegen te gaan. Het besluit van de Chinese regering is al sinds 2018 ingegaan, waarmee het één van de meest uitgestelde debatten ooit was sinds de aanvraag in 2018. Christine Teunissen van de PvdD heeft een motie ingediend waarin de regering met een plan van aanpak moet komen om de import van jonge kalveren uit te faseren. Dinsdag 15 juni wordt er gestemd over deze ingediende motie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden