Shutterstock

Inside Melk

Welke zuivelverwerker pakt koppositie in mei?

15 Juni 2021 - Chanti Oussoren

De positieve ontwikkeling van de melkprijzen heeft ook in de maand mei doorgezet. De 7 Nederlandse melkverwerkers die meedoen aan de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness hebben allen een hogere melkprijs bekendgemaakt. Welke verwerkers zijn een plekje gestegen in de prijsvergelijker?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde kale melkprijs noteert over de maand mei op €35,64 per 100 kilo. Dit is berekend bij 4,42% vet en 3,57% eiwit en een levering van 1 miljoen kilo op jaarbasis In vergelijking met de voorgaande maand is de gemiddelde prijs met €1,02 per 100 kilo gestegen. Dit is een vergelijkbare stijging als in april, toen steeg het gemiddelde namelijk met €1,03.

De gemiddelde maximale melkprijs (inclusief premies en toeslagen) is eveneens met €1,02 gestegen en noteert voor mei op €39,26 per 100 kilo. Hiermee komt de grens van €40 steeds dichterbij. Er zijn zelfs al 3 zuivelverwerkers die de grens weten te overschrijden.

Kale melkprijs FrieslandCampina aan kop
Ondanks dat alle zuivelverwerkers die deelnemen aan de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker de melkprijs hebben verhoogd, is er wel wat veranderd aan de rangorde van de deelnemers. Zo  verhoogde FrieslandCampina de melkprijs met €1,50 en ging hiermee voor de maand mei aan kop. Cono, die in april nog de koppositie behield, verhoogde met €0,61 minder fors en is naar de tweede plaats gezakt. A-ware voerde een verhoging van €1 door en Arla verhoogde met €1,50. De zuivelverwerkers noteren momenteel op een derde en vierde plaats in de prijsvergelijker, gevolgd door Bel Leerdammer, Vreugdenhil en DOC Kaas.

A-ware pakt koppositie maximale melkprijs
Als er gekeken wordt naar de maximale melkprijs dan liggen de verhouding anders. Hier stoot A-ware namelijk Cono van de troon. A-ware betaalde in mei met €42,12 de hoogste melkprijs en Cono zakte met €41,69 naar de tweede plaats. Verder is er in de prijsvergelijker weinig veranderd. FrieslandCampina noteert nog altijd op de derde plaats met een prijs van €40,23. De overige zuivelverwerkers hebben een grotere afstand tot de koplopers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden