TTStock / Shutterstock.com

Inside Voer

Hoge ruwvoerprijzen helpen de handel niet

15 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het is niet wild in de ruwvoerhandel. Voor veehouders is het een drukke tijd waardoor er wat minder aandacht is voor de fouragehandel. Wat nodig is gebeurt gewoon maar op extra werken zitten de meeste veehouders nu niet te wachten. De relatief hoge voerprijzen helpen de ruwvoerhandel ook niet bepaald. “Je moet er behoorlijk aan trekken op het moment”, volgens verschillende handelaren. Daar komt nog bij dat er volop gras beschikbaar is. Veehouders zitten in een spagaat. Een topproductie met relatief duur voer, of de laatste kilo’s melk laten schieten en wat meer gras voeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De relatief hoge voerprijzen helpen de ruwvoerhandel ook niet bepaald. "Je moet er behoorlijk aan trekken op het moment", zeggen verschillende handelaren. Daar komt nog bij dat er volop gras beschikbaar is. Veehouders zitten in een spagaat. Een topproductie met relatief duur voer, of de laatste kilo's melk laten schieten en wat meer gras voeren.

De boer op
Bij- en restproducten en blijven redelijk goed gevraagd. Je moet de boer op, aldus enkele handelaren, maar dan lukt het wel om te verkopen. De hoge krachtvoerprijzen geven de bijproducten hierbij een extra zetje. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft dan ook gelijk aan vorige week met €2,65 per procent droge stof. Het aanbod voeraardappelen is beperkt in ligt op een niveau vergelijkbaar met de afgelopen weken. Ook de prijs blijft stabiel op €42,50 per ton.

Naar snijmaïs is niet veel vraag op het moment. Kopers vinden de maïs aan de dure kant en kijken de kat uit de boom. Aan de andere kant wordt er niet veel snijmaïs met goede gehaltes aangeboden. Goede maïs blijft daarom toch flink aan de prijs. De DCA Indicatieprijs blijft op €70 per ton staan. De slechte maïskuilen vinden nu hun weg richting het biogas.

Weinig aanbod van stro
Stro is moeilijk te krijgen. De voorraden raken op terwijl de nieuwe oogst nog wel een aantal weken op zich laat wachten. De graanoogstprognoses zijn goed voor grote delen van Europa. Als de gerst- en tarweoogst goed opgang komt, dalen de prijzen naar verwachting rap. Tot die tijd blijft krapte de markt beheersen. De DCA Indicatieprijs blijft dan ook op €155 per ton staan voor zowel tarwe- als gerstestro.

Ook in graszaadhooi is weinig handel. Prijzen die genoemd worden liggen rond de €150 per ton. Maar de meeste fouragehandelaren willen hier hun vingers niet aan branden. Over enkele weken komt de nieuwe oogst beschikbaar en doordat de eerste snede kuilgras laat gemaaid is wordt verwacht dat er komend jaar wat minder behoefte is aan structuurproducten in het rantsoen.

Weidehooi volop beschikbaar
Weidehooi is fors in prijs gedaald. Nieuw hooi uit Nederland maar ook Frankrijk en Duitsland is ruim voorhanden, mede geholpen door het vaste weer van de afgelopen tijd. De tekorten van de afgelopen periode zijn dan ook opgelost. De DCA Indicatieprijs komt uit op €180 per ton. Er zitten wel veel verschillen tussen grote pakken, al dan niet in folie en kleine pakken, los of gebundeld.

De handel in kuilgras is rustig. Sommige veehouders bieden nog wel wat kuilgras aan van de oogst 2020, maar daar is nauwelijks vraag naar. In kuilgras van de nieuwe oogst wordt wel wat handel gedaan maar omdat veel veehouders een zware eerste en deels al tweede snee in de silo hebben is er minder vraag dan de afgelopen jaren. De DCA Indicatieprijs blijft op €60 per ton staan. Enkele insiders waarschuwen wel dat als het warme en vooral droge weer langere tijd aanhoud de stemming ook zo om kan slaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden