Shutterstock

Inside Business Zuivel

Global Dairy Trade daalt voor vijfde keer op rij

15 Juni 2021 - Eric de Lijster

De Global Dairy Trade (GDT)  is vandaag (15 juni) voor de vijfde keer op rij met een daling van de gemiddelde prijs afgesloten. Hoewel de verliezen steeds beperkt zijn, lijkt het onduidelijk welke koers de mondiale zuivelmarkt gaat kiezen nu in veel regio's de coronamaatregelen langzaam worden versoepeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijsindex op de 286ste veilingdag van de GDT kwam uit op US $4.083 per ton, een daling van 1,3% ten opzichte van de vorige veildag op 1 juni. Dit is de vijfde afwaardering op rij en ook de meest scherpe. Sinds de veildag van 20 april heeft de GDT een geleidelijke daling ingezet, waarbij de verliezen eerder varieerden van 0,1% tot 0,9%. Gelet op de eerste bewegingen van de prijzen op de GDT mogen alle 5 de negatieve fluctuaties bescheiden tot zeer bescheiden qua omvang worden genoemd. 

Melkproductie voorname drijver
De melkproductie lijkt een voorname drijver te zijn in de huidige mondiale zuivelmarkt. Zowel in de Verenigde Staten als Nieuw-Zeeland is de melkaanvoer de laatste maanden gestegen, waardoor de productie aan zuivelproducten vanzelfsprekend ook oploopt. Ook in de Europese Unie lijkt de melkproductie iets hoger dan de zuivelhandel had verwacht. Zo daalden de DCA-zuivelnoteringen vorige week door de bank genomen voor de tweede week op rij licht. 
{{dataviewSnapshot(6_1623787739)}}

Waar de productie dus toeneemt, lijkt de vraag nog zoekende met het oog op de versoepelingen van de coronamaatregelen op diverse continenten. Hierdoor verschuift de vraag van de retail weer geleidelijk naar de foodservice en horeca, wat gepaard gaat met de nodige onzekerheid en onduidelijkheid. Veel handel wordt daardoor op de korte termijn gedaan, omstandigheden waarin de zuivelnoteringen niet stijgen en ook de export niet vlot doorloopt.

Aanbod stabiel, maar te veel
Hoewel Fonterra het aanbod aan boter enigszins had beperkt, bleef het volume verder onveranderd aan de vorige veildag. Dat was te veel om een prijsverhoging te bewerkstelligen, want vrijwel alle voorname producten leden verlies. Zo daalde de gemiddelde prijs van volle melkpoeder, goed voor ruim de helft van het aanbod, met 1,8% tot $3.997 per ton. Ook mager melkpoeder, dat 20% van het volume vertegenwoordigd, liep 1,7% in waarde terug tot gemiddeld $3.356 per ton. 

Boter deed daar procentueel niet voor onder, want ook dit product moest een daling van 1,7% in prijs incasseren tot $4.612 per ton. Alleen boterconcentraat, goed voor ruim 12% van het aanbod, kon iets in prijs klimmen: met 0,6% tot $5.687 per ton. Ook cheddar en lactose stegen iets in prijs, maar dit waren qua volume kleine producten op deze GDT.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden