Shutterstock

Inside Melk

Nieuw-Zeelandse boeren spoelen melk door de goot

16 Juni 2021 - Chanti Oussoren

Melkveehouders in Nieuw-Zeeland kampen met verscheidene uitdagingen. Een aantal melkveehouders heeft zelfs noodgedwongen melk weg moeten spoelen, wat is hiervoor de reden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuw-Zeelandse melkveehouders hebben een goed melkseizoen achter de rug vanwege gunstige weersomstandigheden. Inmiddels is de melkaanvoer aan het toewerken naar het seizoensmatige dal in juli, maar de productie blijft voorlopen op het niveau van voorgaande jaren. Of dit nog tot het einde van het melkseizoen doorzet, is de vraag.

De huidige weersomstandigheden maken het melkers moeilijk. Diverse gebieden worden getroffen door overstromingen. Het zwaarst getroffen zijn melkveebedrijven langs de rivier Ashburton en ook mensen in North Canterbury moesten worden geëvacueerd.

Melk door de goot
Door de overstromingen hebben een aantal melkveehouders op verzoek van Fonterra de melk noodgedwongen weggespoeld. Volgens Fonterra was het simpelweg niet mogelijk om tankwagens de weg op te sturen voor de melkcollectie. Ook moest Fonterra tijdelijk de melkfabriek in Clandeboye ontruimen, doordat een plaatselijke rivier overstroomde.

Melkveehouders onderling zoeken en bieden veel steun aan elkaar. Veel boeren proberen vee en eigendommen te verplaatsen. Dairy NZ, de brancheorganisatie die Nieuw-Zeelandse melkveehouders vertegenwoordigt, vindt dit erg bemoedigend om te zien. De organisatie werkt samen met andere organisaties om boeren waar nodig te ondersteunen. "We weten dat er verscheidene uitdagingen zijn voor melkveehouders en de focus komt te liggen op het welzijn van de dieren, beschikbaarheid van voer en schade aan boerderijen."

Personeelstekort
De slechte weersomstandigheden zijn niet de enige problemen waar de Nieuw-Zeelandse melkveesector mee kampt. De sector heeft ook nog altijd een personeelstekort. "We maken ons zorgen over de huidige situatie waarin veel melkveehouders moeite hebben om het personeel dat ze nodig hebben op de boerderij in dienst te nemen", zo zegt Tim Mackle, CEO van DairyNZ.

Om kiwi's aan te moedigen om aan de slag te gaan in de zuivelsector, heeft Dairy NZ een vernieuwde GoDairy-campagne gelanceerd. De opnieuw gelanceerde campagne is een onderdeel van het GoDairy-programma voor de lange termijn en is bedoeld om mensen aan te moedigen een carrière in de zuivelsector te overwegen en meer te weten te komen over het scala aan aangeboden opties. "Dit initiatief werkt aan het oplossen van onze langdurige personeelsuitdagingen, door capabele Nieuw-Zeelanders aan te trekken die in de zuivelindustrie willen werken", aldus Mackle.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden