Eigen foto

Inside Voer

Veel gras op de markt, wanneer komt nieuw stro?

22 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Op de ruwvoermarkt is gras ruim voorhanden en zijn producten als snijmaïs en stro flink aan de prijs. Veehouders kopen daarom maar beperkt voer bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veehouders proberen het zo veel mogelijk uit te zingen tot de nieuwe graanoogst begint en vers stro op de markt komt, waardoor de prijzen naar verwachting zakken. Dat is een bekend fenomeen in deze periode.

Niet happig op kuilgras
Veehouders hebben tot nu toe veel gras gewonnen. Bij de huidige weersverwachtingen lijkt er in de komende periode nog een goede snede bij te groeien. Boeren gaan er vanuit ruim in de kuilgrasvoorraad te zitten en zijn niet erg aan de markt om nu kuilgras te kopen.

Dat is goed te merken in de handel. Er wordt gewoon weinig zaken gedaan. De top is van de prijs af, maar verder zakt de prijs van kuilgras niet. Prijzen die genoemd worden voor goed kuilgras liggen rond de €60 per ton.

Nieuw weidehooi was afgelopen week al volop op de markt en door het goede hooiweer tot afgelopen donderdag is daar nog het nodige bij gekomen. Het is volgens verschillende handelaren vroeg in het seizoen dat er in Nederland al op grote schaal is gehooid. Grof natuur/onbemesthooi laat overigens nog wel even op zich wachten. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi blijft gelijk aan vorige week met €180 per ton.

Wachten op nieuwe oogst
Stro is moeilijk te krijgen en blijft flink aan de prijs. Het seizoen voor de oude oogst raakt op zijn einde en de meeste veehouders wachten op de nieuwe oogst. Door de goede oogstprognoses voor granen verwachten insiders ook goede stro opbrengsten en dalende prijzen. Enkele handelaren verwachten binnen enkele weken het eerste gerstestro uit Frankrijk en Duitsland. Tot die tijd blijft er krapte op de markt. De DCA Indicatieprijs voor tarwe en gerstestro blijft dan ook gelijk aan vorige week op €155 per ton.

Voor graszaadhooi geldt hetzelfde als voor stro: weinig handel en wachten op de nieuwe oogst. Handelaren verkopen de laatste voorraden voor zover dat nog niet gebeurd is. De DCA Indicatieprijs blijft op €150 per ton staan. Daarbij moet wel worden vermeld dat maar heel weinig handel is gedaan.

Weinig vraag naar maïs
De handel is snijmaïs is rustig. Veel veehouders zaten de afgelopen weken druk in het gras en zaten niet te wachten op het overrijden van een maïskuil. De relatief hoge prijs van de snijmaïs stimuleert de kooplust onder veehouders ook niet bepaald. Het is niet zo er geen handel is, maar druk is het niet. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft op €70 per ton staan. Voor matige kuilen wordt al gauw €10 per ton minder gerekend.

Voeraardappelen worden niet veel aangeboden. Vanuit de fritesindustrie is er een goede vraag naar aardappelen en er zijn vrijwel geen probleempartijen die in het voer worden afgezet. Ook aanbod van afgekeurd of overgebleven pootgoed is zo goed als op. De DCA Indicatieprijs blijft op €42,50 per ton staan.

De vraag naar bierbostel blijft redelijk stabiel. Mede door de hoge (kracht)voerprijzen blijft bierbostel een gevraagde aanvulling in het rantsoen. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk aan vorige week op €2,65 per procent droge stof.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox