Shutterstock

Inside Melk

Melkveehouder ziet het weer zonnig in down under

2 Juli 2021 - Chanti Oussoren

De marktomstandigheden voor de Australische zuivelsector zijn de afgelopen tijd verbeterd. Dit brengt het optimisme in de melkveehouderij weer terug. Uit de laatste National Dairy Farmer Survey (NDFS) blijkt dat 88% van de melkveehouders verwacht dit jaar winst te behalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het vertrouwen in de toekomst neemt toe onder Australische melkveehouders. Door gunstige weersomstandigheden neemt de afhankelijkheid van de inkoop van voer af en tezamen met hogere melkprijzen heeft dit gezorgd voor beter sentiment. Sofia Omstedt, analist bij Dairy Australia, verwacht dat bedrijven er financieel beter voor staan na dit jaar. Er wordt verwacht dat het positieve sentiment ook volgend jaar doorzet. "Verschillende factoren, waaronder hogere openingsmelkprijzen in 2021/22, suggereren dat het positieve sentiment tot ver in het volgende seizoen kan worden vastgehouden."

Melkproductie
Voor het net afgelopen melkseizoen 2020/21 verwacht Dairy Australia een overwegend stabiele melkaanover. Dit vanwege de relatief hoge rundvleesprijzen, die groei van de binnenlandse melkveestapel beperken. Rundvleesprijzen bewogen in april zo'n 23% boven het 5-jarig gemiddelde. Voor het seizoen 2021/22 houdt Dairy Australia rekening met een groeipotentie in de melkproductie van 0% tot 2%. Dit komt neer op een melkproductie van 8,8 tot 8,97 miljard liter.

Vertrouwen in de toekomst
Uit de meest recente NDFS blijkt dat de gunstige bedrijfsomstandigheden ook een aanzienlijke invloed heeft op het sentiment onder melkveehouders. Zo'n 64% is positief over de toekomst van de zuivelsector, dat is maar liefst 20% meer dan vorig jaar en het hoogste niveau sinds 2016. Daarbij verwacht 88% van de respondenten in het boekjaar 2020/21 winst te maken. Maar liefst 63% hiervan verwacht dat de winst het 5-jarig gemiddelde overtreft.

In alle afzonderlijke regio's is het vertrouwen toegenomen, maar er zit nog wel veel verschil tussen de regio's. In Zuid-Australië hebben melkveehouders met 83% het meest vertrouwen in de toekomst. In Queensland hebben respondenten met 58% het minst vertrouwen in de toekomst. In Tasmanië zijn de melkveehouders het meest tevreden over hun bedrijf: in totaal 93% van de ondernemers. In Queensland is dat weer beduidend minder, daar is 67% positief.

Weersomstandigheden
Ondanks verbetering van de weersomstandigheden, blijven klimaat-gerelateerde uitdagingen bij 45% van de respondenten de grootste zorg voor de komende 6 maanden. Ook blijft de beschikbaarheid van werknemers een punt van zorg door het hele land. Desondanks wijzen de meeste factoren op een gunstig komend seizoen en hebben melkveehouders vertrouwen in de toekomst.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden