Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Voer

Goede vraag bijproducten en wachten op nieuw stro

6 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Op de ruwvoermarkt is weinig beweging. Gras is ruim beschikbaar en met het huidige weer groeit het gras ook goed, waardoor er niet veel vraag is. Voor stro en graszaadhooi is het vooral wachten op de nieuwe oogst. De vraag naar bij- en restproducten blijft goed overeind.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar snijmaïs blijft redelijk stabiel. Druk is het nog niet volgens verschillende fouragehandelaren maar er gebeurt wel wat, zij het de ene week wat meer dan de andere. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week met €70 per ton.

Nog geen nieuw stro
In de strohandel is het vooral wachten op de nieuwe oogst. In Frankrijk zijn ze inmiddels gestart met het dorsen van wintergerst, maar door buien wordt er weinig voortgang geboekt. Nieuw stro is daarom nog nauwelijks op de Nederlandse markt. Veel veehouders die nog stro hebben, wachten echter op de nieuwe oogst. Prijzen voor tarwe- en gerstestro van de oude oogst blijven gelijk aan vorige week liggen rond de €150 à €160 per ton.

Slag gemist
Naar kuilgras is weinig vraag. Kuilen van vorig jaar worden nog wel aangeboden, maar een koper is daar moeilijk voor te vinden. De aanbieders hebben de slag gemist, een maand of 3 tot 4 geleden was er namelijk nog wel goede vraag naar kuilgras.

Naar rijkuilen van dit seizoen is weinig vraag op het moment. Veel veehouders hebben zelf voldoende kuilgras binnen gehaald. De DCA Indicatieprijs blijft staan op €60 per ton maar verschillende handelaren geven aan dat het lastig een exacte prijs te geven door de beperkte vraag. "Het is vooral wat de gek er voor geeft."

Jaren met veel gras gaan meestal gepaard met slecht hooiweer. Die wijsheid gaat ook dit jaar op. Rond half juni is er behoorlijk wat hooi gewonnen, maar sindsdien er eigenlijk geen periode met vast weer geweest. Er komt daardoor weinig hooi bij op de markt, ondanks dat er gras voldoende staat. De DCA Indicatieprijs blijft op €180 per ton staan.

Markt in balans
Vraag en aanbod van bijproducten blijven goed in evenwicht. Mede door de hoge brokprijzen zoeken veehouders goedkopere alternatieven. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel staat op €2,65 per procent droge stof. Voeraardappelen blijven moeilijk te krijgen. Prijzen die worden genoemd, liggen rond de €42,50 per ton mits beschikbaar.

Naar graszaadhooi is vrijwel geen vraag meer. Veehouders die extra pensprik in het rantsoen willen, kiezen volgens handelaren op het moment voor andere producten. De vraag naar graszaadhooi die er nog is, komt voornamelijk uit de paardenhouderij. De DCA Indicatieprijs blijft op €150 per ton staan, maar net als vorige week met de opmerking: heel weinig handel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden