Shutterstock

Inside Business Zuivel

Global Dairy Trade zakt nu echt door de hoeven

6 Juli 2021 - Eric de Lijster

Na 6 veildagen met relatief kleine correcties is de Global Dairy Trade (GDT) van dinsdag 6 juli echt door de hoeven gezakt met duidelijk dalende noteringen. En de voornaamste oorzaak zo op het oog, is een simpel marktprincipe: het aanbod op de mondiale zuivelmarkt is in deze periode hoger dan de vraag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs van de 287ste veildag van de GDT komt uit op €3.924. Voor de GDT Prijs Index houdt dit een daling van van 3,6% ten opzichte van de vorige veildag. Dit is de scherpste daling van de index sinds medio maart. Sindsdien is de GDT, na een sterke stijging vanaf september 2020, redelijk stabiel gebleven met slechts kleine correcties van 0,1% tot 1,3% naar beneden.

Hogere melkproductie in VS en Nieuw-Zeeland
De daling komt echter niet onverwacht. Wereldwijd valt de vraag naar zuivel tegen bij de verwachtingen. Met het versoepelen van de coronamaatregelen in diverse landen en afzetgebieden, werd rekening gehouden met extra vraag vanuit de horeca en foodservice. Die verwachting blijkt echter niet uit te komen. Daarbij is in onder meer de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland de melkaanvoer de afgelopen periode stevig gegroeid. Dit resulteert in extra aanbod, wat bijvoorbeeld ook drukkend werkt op de noteringen van de termijnmarkten CME (VS) en NZX (Nieuw-Zeeland).

Daarbij lag het aanbod op de afgelopen veildag van de GDT ook stevig hoger dan de keer ervoor: een plus van een kleine 14%. Vooral het aanbod aan mager melkpoeder, boter en cheddar steeg flink. Het volume aan volle melkpoeder bleef vrijwel gelijk. De vraag naar volle melkpoeder vanuit China loopt voor aanbieder Fonterra nog altijd steady door voor nu en de komende maanden, waardoor meer aanbieden op de GDT niet nodig is. Hoewel het aanbod dus stevig was gestegen, wijkt hij met 24.500 ton niet veel af van het aanbod in de eerste week van juli de afgelopen jaren.

Zet de GDT de toon voor komende periode?
Dat het aanbod op dit moment net te veel is, maakten de gemiddelde prijzen van de afgelopen veildag wel duidelijk. Mager melkpoeder daalde 7% in waarde tot $3.126 per ton, boter met 3,2% tot $4.458 per ton, cheddar (foto) met liefst 9,2% tot $3.949 en volle melkpoeder met 3% tot $3.864 per ton. Alleen boterconcentraat (AMF) hield redelijk stand met een afwaardering van 0,9% tot $5.623 per ton. Het zeer beperkt aangeboden karnemelkpoeder (BMP) daalde met 9,8% in prijs en de waarde van lactose bleef stabiel met $1.238 per ton.

Nog onduidelijk is of deze beweging van de GDT ook de toon zet voor de ontwikkelingen op de zuivelmarkt de komende periode. Zo staan de DCA-zuivelnoteringen voor Noordwest-Europa de laatste weken door de bank genomen ook onder druk, spotmelk uitgezonderd, maar blijft de handel voorzichtig optimistisch voor de middellange termijn. Veel hangt af van het al dan niet verder versoepelen van de coronamaatregelen in de diverse afzetgebieden en de zekerheid die daar achterzit voor de lange termijn. Dat kan de zuivelhandel meer moed geven om verder vooruit posities in te nemen. 
{{dataviewSnapshot(6_1625599016)}}

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden