Shutterstock

Inside Melk

Spotmelk blijft buiten schot op roodkleurende markt

8 Juli 2021 - Chanti Oussoren

Op de zuivelmarkt heerst een zwakkere ondertoon vanwege een tegenvallende afzet. Nederlandse spotmelk blijft als enige buiten schot en verder kleuren alle DCA-noteringen deze week rood.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tijdelijke vraagpiek op de zuivelmarkt met het versoepelen van de coronamaatregelen, waar vanuit de markt op werd geanticipeerd, is uitgebleven. De vraag vanuit de retail is inmiddels teruggezakt, maar de horeca kan dit verschil vooralsnog niet volledig compenseren. De afzet valt tegen, dit mede door de vakantieperiode en het uitblijven van zomerse temperaturen.

Nederlandse spotmelk buiten schot
Deze omstandigheden zorgen ervoor dat de zuivelmarkt overwegend rood kleurt deze week. De notering van Nederlandse spotmelk blijft deze week als enige buiten schot en stijgt zelfs met €0,50 tot €39,50 per 100 kilo bij 4,4% geleverd. De prijs wordt opgedreven door schaarste en bereikt het hoogste niveau sinds 2017.

{{dataviewSnapshot(36_1625754931)}}

Duitse spotmelk steeg vorige week ook in waarde, maar die stijging wordt deze week weer gecorrigeerd. Zowel in Noord- als in Zuid-Duitsland daalt de prijs met €1. De notering van spotmelk in Noord-Duitsland noteert deze week op €35,50 per 100 kilo en in Zuid-Duitsland kost geleverde spotmelk €37 per 100 kilo bij 4% geleverd.

Concentraat corrigeert
Vorige week was concentraat één van de positieve uitschieters. Deze week corrigeert de prijs wat en de DCA-notering zakt met €65 tot €2.300 per ton.

De reden voor de daling heeft onder meer te maken met afnemende koopbehoefte onder poederproducenten, omdat het met dusdanige hoge prijsniveaus niet aantrekkelijk is om poeder te produceren bij de huidige poederprijs. De DCA-noteringen van poeders zijn deze week allemaal gedaald, de afnames zijn licht en variëren van €30 tot €15. 

Boter en room
Ook room is deze week afgewaardeerd en de notering daalt met respectievelijk €215 tot €4.625 per ton en zet hiermee voor de derde week op rij een daling in. De afzet laat duidelijk te wensen over en is volgens zuiveltraders de reden achter de daling. Boter is niet makkelijk te verkopen en room sluit hierop aan. De DCA-notering van boter komt voor week 27 uit op €3.815 per ton.

{{dataviewSnapshot(36_1625756572)}}

Ook de kaasmarkt voelt deze week wat zwakker aan met dalende noteringen als gevolg. De oplopende coronabesmettingen brengen zorgen met zich mee over belemmeringen van het toerisme van en naar Zuid-Europa. 

Onzeker maar niet negatief
Door de verschillende factoren is het erg onvoorspelbaar wat de markt gaat doen. Als de temperaturen weer oplopen, loopt de melkaanvoer waarschijnlijk harder terug en neemt de vraag vanuit het verssegment weer toe. Dit biedt goede perspectieven voor de markt. Als het weer echter matig blijft en de coronabesmettingen verder toenemen, kan dit ook voor reisbeperkingen zorgen en het toerisme in Europa beperken. Kortom, een volatiele markt vanwege onvoorspelbare marktomstandigheden. Maar de vooruitzichten zijn niet perse negatief.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden