Agrifoto

Inside Voer

Vast zomerweer welkom voor oogst gras en stro

13 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoerhandel is vrij tam. In gras is er meer aanbod dan vraag op het moment. Stro van de nieuwe oogst moet nog op de markt komen, waarvoor vast zomerweer helpt. Bijproducten blijven redelijk goed gevraagd, deels als vervanging van relatief dure brokken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn telers begonnen met de oogst van wintergerst. Vvolgens de eerste berichten zit er veel stro onder. Het weer werkt alleen niet mee om het stro op te ruimen. Er is daarom nog maar weinig nieuw stro beschikbaar.

De DCA Indicatieprijs voor stro is deze week iets gezakt naar €150 per ton voor zowel tarwe- als gerstestro. Deze prijs is voornamelijk gebaseerd op partijen stro van de oude oogst die de afgelopen week zijn geleverd. Voor nieuwe oogst met levering 'wanneer beschikbaar' worden lagere prijzen richting €110 per ton genoemd.

De markt voor snijmaïs blijft stabiel. De handel blijft rustig doorlopen volgens handelaren. Er blijft best wat vraag naar maïs als aanvulling in het rantsoen, maar van een piek is geen sprake. De DCA Indicatieprijs blijft op €70 per ton staan.

Bijproducten blijven gevraagd
De vraag naar bijproducten blijft goed. Van voeraardappelen komt er af en toe een partij op de markt en daar is makkelijk een koper voor te vinden. De DCA Indicatieprijs blijft op €42,50 per ton staan. Ook andere producten die met het gras kunnen worden ingekuild, zijn redelijk gezocht. Bij bierbostel zijn vraag en aanbod in evenwicht. De prijs blijft stabiel op €2,65 per procent droge stof.

Veel gras maar weinig vraag
Het gras goed groeit en dat is te merken in kuil- en hooihandel. De meeste (melk)veehouders hebben al voldoende gras en het blijft door de regelmatige neerslag en gematigde temperaturen ook goed aan de gang. Door de Hollandse zomer is het wel stelen tussen de buien door om het gras goed binnen te halen en valt hooien helemaal niet mee.

Naar kuilgras is bij melkveehouders weinig vraag. De vraag zit vooral bij bijvoorbeeld geitenhouders. Prijzen die worden genoemd, liggen rond de €60 per ton en blijven daarmee gelijk aan vorige week. De prijs van weidehooi is €10 gedaald ten opzichte van vorige week en komt uit op €170 per ton. Vanuit de landbouw is weinig vraag naar hooi. Het zijn vooral maneges en particulieren met paarden die hooi kopen.

In graszaadhooi is net als de afgelopen weken nauwelijks handel. De prijzen die worden genoemd, liggen rond de €150 per ton. Het is vooral wachten op de nieuwe oogst. De verwachting is dat de prijzen de komende weken dalen. Doordat er veel gras is en verschillende veehouders aan de late kant hebben gemaaid, verwachten fouragehandelaren wat minder belangstelling voor graszaadhooi met als gevolg wat lagere prijzen de komende periode.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden