Shutterstock

Inside Melk

Zuivelmarkt gematigd zwak door vakantieperiode

22 Juli 2021 - Chanti Oussoren

De zuivelmarkt is wat tot rust gekomen na de problemen omtrent de wateroverlast. Over het algemeen heerst er een stabiele tot licht-dalende trend op de markt en de handel is rustig vanwege de vakantieperiode.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wateroverlast heeft vorige week voor flinke problemen gezorgd in het land. Ook de zuivelhandel werd hierdoor geraakt en vooral room moest het daardoor ontgelden. Bestellingen werden geannuleerd en daardoor kwam er plots veel aanbod vrij. Dit heeft aan het begin van de week voor een daling van de roomprijs gezorgd.

Het aanbod werd echter vlot opgenomen. De lagere roomprijs maakte het aantrekkelijker voor boterproducenten om aan te schaffen. Naarmate de week vorderde krabbelde de prijs weer wat op. Dit heeft de daling van de roomprijs beperkt en hierdoor zakt de DCA-notering deze week met €60 minder fors dan werd verwacht. De prijs noteert op €4.405 per ton.

De DCA-notering van boter daalt deze week met €45 tot €3.755 per ton. De markt is wat zwakker en volgens zuiveltraders is boter momenteel lastig te verkopen.

Spotmelk
Spotmelk blijft nog altijd schaars en prijzig. De DCA-notering van Nederlandse spotmelk beweegt deze week stabiel op €40 per 100 kilo. De prijs noteert hiermee maar liefst €7 euro boven het niveau van vorig jaar. Ook in Duitsland is spotmelk prijzig, maar daar worden niet zulke hoge prijsniveaus behaald als in Nederland. In Noord-Duitsland kost spotmelk momenteel €36 en in Zuid-Duitsland ligt de prijs op €38.

Poeders
Over het algemeen is de poedermarkt erg rustig. Kopers zijn op vakantie of hebben een afwachtende houding. Prijzen bewegen stabiel tot licht stijgend. De DCA-notering van magere melkpoeder zakt deze week met €30 tot €2.415 per ton. Volle melkpoeder moet met €20 afwaarderen tot €3.050 per ton.

{{dataviewSnapshot(36_1626966134)}}

Kaasmarkt in balans
Ook op de kaasmarkt is er sprake van rust. De markt wordt omschreven als in balans: er zijn geen tekorten of overschotten. Er is een goede vraag in vergelijking met de productie en de leeftijd van de kaas loopt wat terug. Prijzen van Edam en Gouda vertonen een lichte daling van €10 en €15 per ton. De prijs van mozzarella daalt deze week met €55 het hardst.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden