Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Krachtvoerkosten verlagen met veldbonen

30 Juli 2021

De krachtvoerkosten voor veehouders worden ieder jaar hoger. Met de teelt van veldbonen is het mogelijk de voerkosten te verlagen, zonder in te leveren op productie.

De eiwitteelt van de vlinderbloemige veldboon heeft in Nederland veruit de hoogste opbrengstpotentie, van 5 tot ruim 8 ton per hectare. Voederwaardeanalyses laten waarden zien van 1.050 tot 1.200 VEM, 25 tot 32% ruw eiwit én tot 400 gram zetmeel.

Veldbonen worden over het algemeen droog geoogst. Bij meteen malen en inkuilen (CCM) kun je de bonen jaarrond voeren. De bonen kunnen ook los worden opgeslagen en later worden gemalen of geplet.

Voederwaardeanalyse van gemalen winterveldbonen.

Samenwerking met akkerbouwers
De teelt van winterveldbonen wordt het best akkerbouwmatig aangepakt. Een teeltuitwisseling met akkerbouwers ligt daarom voor de hand. Voor de akkerbouw zitten de voordelen van de teelt in de aanvulling voor het bouwplan. Zo bindt de vlinderbloemige stikstof voor de volgteelt en laat een mooie, vroege stoppel na. Bovendien tellen veldbonen mee als vergroeningsgewas in het Ecologisch Aandachtsgebied.

Daarom veldbonen telen:

  • Waardevol vlinderbloemig rustgewas
    Intensieve beworteling, N-binding, N-nalevering (tot 100 kg/ha), vroege oogst
  • Hoogwaardig krachtvoer voor melkvee
    26 – 32% eiwit, 350 – 400 gram zetmeel, 1.050 – 1.200 VEM/kg ds
  • Lokaal, GMO-vrij plantaardig eiwit
    VLOG-melk, eiwit van eigen bodem

Benieuwd of veldbonen passen op jouw bedrijf? Vraag hier onze whitepaper veldbonen aan en lees alles over de mogelijkheden, teelt en vervoedering.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief