Agrifoto

Inside Voer

Wat doet het wisselvallige weer met prijzen ruwvoer?

3 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

In de ruwvoerhandel heerst bijna een vakantiestemming op het moment. Door het wisselvallige weer in grote delen van Noordwest-Europa is er relatief weinig aanbod van hooi en stro. Het gewone werk loopt door maar de echte drukte komt als de graan oogst goed opgang komt verwachten verschillende handelaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar bij- en restproducten blijft goed overeind. Door hoge eiwit- en brokprijzen zijn veehouders extra scherp op de kostprijs en proberen deze waar mogelijk te drukken bijvoorbeeld met alternatieve producten. De markt voor bierbostel blijft daarmee stabiel waar in andere jaren de belangstelling weleens afneemt rond deze tijd. De DCA Indicatieprijs is gelijk aan vorige week met €2,65 per procent droge stof.

Weinig aanbod aardappelen
Voeraardappelen blijven nog steeds moeilijk te krijgen. De verwerkende industrie kan de aardappelen goed gebruiken waardoor er in sommige gevallen iets minder kritisch wordt gekeken naar de kwaliteit. De DCA indicatieprijs voor voeraardappelen is wel iets gedaald en staat deze week op €40 per ton op de boer geleverd.

Voor de stro oogst zou een periode met vast zomerweer goed uitkomen. Ook in Frankrijk en Duitsland is het stelen tussen de buien door om wat stro op te ruimen. De prijs voor goed stro loopt wat op deze week. Stro is er voldoende, maar het valt volgens verschillende handelaren op het moment niet mee het goed in het pak te krijgen. Zeker als het wat langer op het zwad ligt wordt het gauw grijs. De DCA Notering voor tarwestro komt deze week uit op €120 per ton. Gerstestro is €5 goedkoper.

Weinig vraag naar graszaadhooi
De belangstelling voor graszaadhooi is wat matig volgens de meeste handelaren. Een deel van de veehouders heeft relatief structuurrijk kuilgras waardoor er wat minder behoefte is aan structuurproducten voor in het rantsoen. Ook is er concurrentie van gehamerd stro. Net als bij het stro speelt hier ook hier het weer parten tijdens de oogst. De DCA Indicatieprijs voor roodzwenk blijft gelijk aan vorige week met €135 per ton. Rietzwenk, Veldbeemd en Engels Raaigras is wat duurder geworden en staat nu op €120 per ton.

Goed gras jaar
De vraag naar kuilgras is minder dan de afgelopen jaren. Gras is er veel gewonnen dit jaar. Veebedrijven met relatief weinig eigen grond zijn op het moment wel aan de markt. Kuilgras van goede kwaliteit is goed te plaatsen. De DCA Indicatieprijs staat op €60 per ton. De vraag naar weidehooi komt bij de meeste handelaren vooral uit de paardenhouderij. Boeren hebben over het algemeen zelf voldoende hooi zijn niet of nauwelijks aan de markt. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi staat op €170 per ton.

De handel in snijmaïs loopt rustig door. Verkopers hebben relatief hoge prijzen in het hoofd. Dat wordt volgens handelaren ook wel betaald maar dan moet de kwaliteit (droge stof en VEM) ook goed zijn. De prijs blijft op €70 per ton staan voor de goede kwaliteit op de boer geleverd. Voor de iets mindere kuilen gaat er snel €5 tot €10 af.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden