Shutterstock

Inside Melk

Fosfaatrechtenprijs stabiel bij weinig handel

4 Augustus 2021 - Chanti Oussoren

De fosfaatrechtenhandel bevindt zich nog steeds in rustig vaarwater. De prijs bewoog in juli vrij stabiel. Wat zijn de verwachtingen voor de komende tijd?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken is de handel in fosfaatrechten naar de achtergrond geschoven en insiders verwachten ook voor de komende maand geen drukte. De aangebroken vakantieperiode zorgt voor rust in de markt en ondanks dat er wel bij handelaren wordt geïnformeerd, heerst er een afwachtende houding onder kopers.

Mogelijk trekt de handel in september weer wat aan, maar de drukke periode is de afgelopen jaren steeds meer naar de laatste 2 maanden van het jaar geschoven. De handel in lease-rechten is nog steeds niet aan de orde en dit heeft grotendeels met het afromingspercentage te maken waardoor leasen financieel niet aantrekkelijk is.

Stabiele prijs
De DCA-notering van fosfaatrechten komt voor week 31 uit op €144,50 per recht. Dit is een lichte stijging van €0,50 ten opzichte van vorige week. Wanneer we de prijsontwikkeling over de maand juli erbij pakken, dan zien we een vrij stabiele trend, wat overeenkomt met de marktbewegingen.

Voor de komende weken wordt verwacht dat de handel op een laag pitje blijft. Doordat er tegenover hogere melkprijzen ook hogere voerprijzen staan, verbetert de financiële positie van melkveehouders nauwelijks en worden er geen impulsieve aankopen gedaan.

De Nederlandse melkaanvoer kan dit jaar niet de productieniveau van vorig jaar evenaren. Met het oog op de krimpende markt en het op de markt brengen van resterende fosfaatrechten, wordt een prijsdrukkend effect voor op de langere termijn niet uitgesloten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden