Shutterstock

Inside Melk

Wordt herstel zuivelmarkt vroeg in gang gezet?

5 Augustus 2021 - Chanti Oussoren

De verassende vaste ondertoon op de zuivelmarkt van vorige week heeft ook deze week weten door te zetten. Beperkt aanbod stuwt zowel de prijzen van vloeibare producten als van kazen. Herstelt de zuivelmarkt dit jaar eerder van de vakantieperiode dan in voorgaande jaren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vastere ondertoon op de zuivelmarkt lijkt wat eerder te starten. Normaal gesproken stijgen de prijzen rond september omdat het aanbod seizoensmatig krapper is en terugkerende vakantiegangers zorgen voor herstellende vraag. Vorige week was er echter al sprake van een verassende vastere ondertoon op de markt en dit heeft ook deze week doorgezet.

De DCA-zuivelnoteringen vinden vrijwel allemaal een weg naar boven. Op de vloeibare zuivelmarkt zijn spotmelk en melkconcentraat hierin de uitschieters. Spotmelk was al flink aan de prijs, maar de prijsstijging is nog niet beëindigd en verdere prijsstijging wordt niet uitgesloten. De DCA-notering van Nederlandse spotmelk is naar €41 per 100 kilo gestegen. In Duitsland is spotmelk met €1,50 gestegen. In Noord-Duitsland ligt de prijs momenteel op €38,50 en in Zuid-Duitsland op €40,50 per 100 kilo.

Concentraat schiet omhoog
Melkconcentraat is deze week het sterkst gestegen, namelijk met €125 tot €2.425 per ton. De stijging komt voort uit lagere melkaanvoer en een minder aanbod van Frans product. De DCA-notering van room stijgt met €85 tot €4.780 per ton.

Ook de boterprijs is deze week gestegen en plust met €75 tot €3.860 per ton. Hiermee stijgt de prijs voor de tweede week op rij nadat het een periode van 8 weken doorgaans daalde. De prijs ligt fors boven het niveau van 2019 en 2020.

{{dataviewSnapshot(36_1628171614)}}

Kaas
Op de kaasmarkt neemt de activiteit toe. De markt voor gele kazen is wat vaster geworden en dit resulteert in kleine prijstoenames. De vraag naar kaas neemt wat toe, maar blijft nog wel rustig. Een beperkt aanbod resulteert in hogere prijzen. Mozzarella stijgt met €85 het hardst en komt uit op €2.970 per ton. Ook Cheddar Curd stijgt flink en plust met €75, Cheddar mild stijgt met €35 en prijzen noteren op €3.485 en €3.520 per ton.

Poeders
De vastere ondertoon weet ook een aantal poederprijzen te liften, maar niet alles poeders stijgen deze week in waarde. Het magere melkpoeder springt er deze week uit en de DCA-notering stijgt met €55 tot €2.475 per ton. Dit is deels afkomstig van hogere waardering van magere melkpoeder op de Global Dairy Trade afgelopen veiling. Daarnaast is een groot aantal kopers nog niet voorzien voor het vierde kwartaal en wordt er bij stijgende prijzen, uit voorzorg voor nog hogere prijzen, vast aangeschaft.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden