Shutterstock

Inside Melk

Poolse melkaanvoer groeit stabiel verder

10 Augustus 2021 - Stef Wissink

Poolse veehouders hebben ook in juni dit jaar de melkproductie opgevoerd. De al jarenlang stijgende productiecijfers zetten dus weer onverminderd voort, nadat er in het voorjaar tijdelijk een kleine dip was te bespeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Poolse melkproductie startte het jaar niet al te sterk. In januari lag de aanvoer rond het niveau van 2020 en over februari dook deze er zelfs flink onder. Het vermoeden dat deze stagnatie werd veroorzaakt door het koude winterweer lijkt te kloppen. In de daaropvolgende maanden is er weer een flinke groei genoteerd en deze lijn zet zich over juni verder voort.

Plusje over juni
In totaal werd in juni 1.077.053 ton melk aangevoerd. Dat is ongeveer 7.500 ton meer dan in juni 2020 en betekent een stijging van 0,7%. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde valt de groei wat hoger uit: in juni 2021 werd er zo'n 25.000 ton meer melk geproduceerd dan het meerjarig gemiddelde deze maand. Dat is ongeveer 2,5% hoger. De voorjaarspiek in de melkaanvoer was in juni duidelijk achter de rug. Ten opzichte van de maand mei daalde de melkproductie namelijk met ongeveer 50.000 ton. In mei werd er nog 1.127.000 ton melk geproduceerd.

Sterk tweede kwartaal
Na het zwakke eerste kwartaal kwam de melkproductie in Polen in het tweede kwartaal dus weer flink op stoom. In elke van de 3 maanden lag de melkaanvoer duidelijk boven dezelfde maand in het voorgaande jaar. In april was de stijging 1,9%, in mei 1,5% en in juni dus 0,7% ten opzichte van de niveaus van vorig jaar.  Het lijkt er daarmee dan ook op dat de tijdelijke stagnatie dit voorjaar een incident is geweest.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden