Agrifoto

Inside Ruwvoer

Hollen of stilstaan op moeizame stromarkt

10 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het weer is erg bepalend voor wat er op de ruwvoermarkt gebeurt. Vooral in het stro is het hollen of stilstaan en ook weide- en graszaadhooi komt mondjesmaat op de markt. De regen maakt de (logistieke) planning lastig. Een klamp op het kopeind laten staan in een bui, komt de kwaliteit bepaald niet ten goede.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in stro verloopt moeizaam. Normaal is er een flinke piek in het aanbod rond deze tijd en wordt er volop af land geladen. Nu is het vooral stelen om stro te persen en te laden. Akkerbouwers kiezen ook vaker voor hakselen. Degene die het stro wel laten vallen, maar een eigen opslag hebben rijden die eerst vol. Deels omdat ze niet op vrachtwagens willen wachten met regen op komst, maar ook omdat ze verwachten dat de prijzen wat verder in het seizoen stijgen. Dat is de afgelopen paar jaar ook gebeurd.

Twijfelende stemming
De DCA Indicatieprijs voor tarwestro blijft op €120 per ton staan. De stemming is alles behalve vast. Wanneer het weer wat vaster wordt, kan de prijs wel wat dalen volgens handelaren. Blijft het kwakkelweer, dan kan er nog wel €5 of €10 bijkomen.

De oogst van graszaadhooi is ook een uitdaging. Rond het maaien en dorsen is vaak regen gevallen. Het hooi moet eerst worden geschud en het is op de percelen die er nu nog liggen even afwachten wat de kwaliteit wordt. De DCA Indicatieprijs voor rietzwenk, veldbeemd en Engels raai blijft op €120 per ton staan. Roodzwenk is duurder en komt uit op €135 per ton. Handelaren merken wel dat er wat minder vraag is dan vorig jaar.

Weinig extra hooi
Weidehooi blijft wel redelijk goed gevraagd. Naast de gebruikelijke afzet richting de paardenhouderij merken enkele handelaren toch ook wel interesse bij veehouders. Boeren die zelf geen hooi hebben kunnen winnen, laten nu een vrachtje komen voor bijvoorbeeld de kalveren. Nieuw aanbod van weidehooi houdt niet over. De DCA Indicatieprijs staat deze week op €175 per ton, €5 hoger dan vorige week.

De handel in kuilgras blijft op een laag pitje staan. Vraag is er beperkt terwijl veehouders wel voorzichtig informeren of er wat belangstelling is voor kuilgras, bijvoorbeeld om de silo leeg te maken voor de herfstsnedes. Voor goed kuilgras dat geschikt is voor geiten noemen handelaren prijzen van rond de €60 per ton, maar met de opmerking dat er weinig handel is.

Dure grondstoffen
Vraag en aanbod van bijproducten blijven mooi in evenwicht. Door de oplopende prijzen van soja en andere enkelvoudige(eiwit)grondstoffen blijft bijvoorbeeld bierbostel met €2,65 koopwaardig. Het aanbod van aardappelbijproducten loopt wel wat terug. Verwerkers zitten in de overgangsfase van de oude naar de nieuwe oogst. Verschillende fabrieken zitten al in de zomerstop of gaan er binnenkort uit. Voeraardappelen zijn mede daardoor maar zeer beperkt te krijgen, af en toe een vrachtje. Prijzen liggen rond de €40 per ton.

Snijmaïs staat er en grote delen van Nederland goed op, vooral in het zuiden. In Friesland en Groningen is het beeld wat wisselend. Percelen die laat zijn gezaaid, staan over het algemeen matig. De vraag naar maïs is rustig volgens de meeste handelaren. Voor goede snijmaïs zijn wel kopers te vinden, maar handelaren merken wel dat veehouders liever gras in het rantsoen voeren dan relatief dure maïs te laten komen. De DCA Indicatieprijs blijft op €70 per ton staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden