DiegoMariottini / Shutterstock.

Inside Melk

Waarom Mexico belangrijk blijft voor zuivelexport VS

27 Augustus 2021 - Chanti Oussoren

Mexico is een belangrijke exportbestemming voor de Amerikaanse zuivelsector. Het buurland van de Verenigde Staten importeert doorgaans veel zuivel en dat zet de komende jaren nog wel even door. Waarom importeert Mexico zoveel zuivelproducten uit de Verenigde Staten?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Mexico wordt zuivel en dan specifiek kaas veel geconsumeerd als onderdeel van de cultuur. Het land produceert echter onvoldoende om aan de binnenlandse behoefte te kunnen voldoen. Dit in vanwege een beperkte melkproductie in verband met de woestijnen en bergachtige omgeving.

Melkproductie
De Mexicaanse melkproductie is in de afgelopen jaren gestaag gegroeid. In 2020 groeide de melkaanvoer met 2,3% tot circa 2,5 miljard kilo. In de eerste helft van 2021 lag de productie 2,4% hoger dan in 2020. De uitbreiding is een gevolg van het uitbreiden van de melkveestapel. In 2020 werden er circa 50.000 koeien aan de stapel toegevoegd. Naar verwachting komen daar dit jaar weer 50.000 stuks bij, waardoor de kudde volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) uitkomt op 6,6 miljoen stuks.

De Mexicaanse vraag naar zuivel is ondanks uitdagingen omtrent de coronacrisis niet afgenomen. In tegendeel zelfs, de vraag naar zuivel is blijven groeien. Het USDA schat dat de Mexicaanse zuivelconsumptie in 2020 zo'n 12.947 miljoen ton bedroeg. Dit is een toename van 0,5% in vergelijking met 2019 (na het omrekenen van het schrikkeljaar). Vooral de consumptie van kaas en boter stuwde de totale zuivelconsumptie. Het USDA verwacht dat de consumptie dit jaar met nog eens 1,1% stijgt.

Import
Om aan de binnenlandse behoefte te kunnen voldoen, importeert Mexico doorgaans veel Amerikaanse zuivelproducten. In de eerste 5 maanden van 2021 werd er circa 277,6 miljoen kilo aan zuivel uit de VS ingevoerd. Dit is een toename van 12,8% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, al werd er import vorig jaar beperkt door de coronacrisis. De invoer ligt nog altijd onder het niveau van 2018 en 2019.

Gezien de geografische ligging en gunstige handelsrelaties blijft de Verenigde Staten een grote rol spelen in het opvullen van het gat op de Mexicaanse zuivelmarkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden