Shutterstock

Inside Melk

Zuivelmarkt kleurt groen, weipoeder breekt trend

12 Augustus 2021 - Chanti Oussoren

De vastere ondertoon op de zuivelmarkt zet, ondanks uitdagingen, door. Het aanbod is beperkt en de vraag is goed, wat voor hogere prijzen zorgt. Vrijwel alle DCA-noteringen schieten deze week omhoog, alleen weipoeder breekt de trend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt kleurt overwegend groen. De handel is in principe vrij rustig. Dit is volgens zuiveltraders niet nadelig, omdat ook het vinden van transport geen gemakkelijke klus is vanwege de vakantieperiode en omdat ook andere vloeibare producten meer worden getransporteerd.

De rustige handel is een gevolg van een krappe beschikbaarheid, doordat de melkproductie lager is vanwege de seizoensmatige trend en de droge weersomstandigheden in Zuid-Europa leggen daar extra druk op de melkaanvoer. Mede hierdoor is er ook vanuit Zuid-Europa groeiende vraag naar Europese zuivel, wat voor hogere prijzen zorgt.

Roomprijs schiet omhoog
Deze week is room wederom de uitschieter op de markt en stijgt de DCA-notering met maar liefst €150 tot €4.930 per ton. Dit is op €70 na het hoogste prijsniveau dit jaar en tevens de hoogste prijs rond deze periode in de afgelopen 3 jaar. De boterprijs stijgt deze week ook, maar kan de mate van prijsstijging van room niet bijbenen. Boter stijgt met €70 tot €3.930 per ton.

Concentraat en poeders
Ook het magere melkconcentraat wordt duurder als gevolg van krappe beschikbaarheid, voornamelijk vanwege lagere productie in Frankrijk. De DCA notering stijgt met €85 naar €2.510 per ton.

De noteringen van het magere melkpoeder en volle melkpoeder stijgen eveneens, maar minder fors dan concentraat. Het magere melkpoeder stijgt met €40 tot €2.515 en volle melkpoeder plust met €25 tot €3.095. Omdat de prijs van concentraat naar een dusdanig hoog niveau is gestegen, is het voor poederproducenten niet aantrekkelijk om melkpoeder te produceren. Poederproducenten hebben daardoor een afwachtende houding.

Weipoeder breekt deze week als enige de stijgende trend en kan geen prijsstijging waarmaken. De DCA-notering daalt met €10 tot €960 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden