PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Inside Melk

Hoeveel stijgt de melkprijs gemiddeld in juli?

16 Augustus 2021 - Chanti Oussoren

De gemiddelde melkprijs uit de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker is ook over de maand juli verder gestegen. Wel is de stijging afgevlakt in vergelijking met de voorgaande maanden. Zijn er zuivelverwerkers een plekje gestegen of gedaald in de prijsvergelijker?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de voorgaande maanden is de gemiddelde melkprijs uit de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker doorgaans gestegen, omdat alle deelnemende zuivelverwerkers verhogingen van de melkprijs doorvoerden. Ook over de maand juli is de gemiddelde melkprijs gestegen, maar minder hard. Dit omdat niet alle zuivelverwerkers verhogingen hebben doorgevoerd.

Prijsstijging vlakt verder af
In mei steeg de gemiddelde melkprijs met €1,02, maar in juni nam de mate van prijsstijging al af. Destijds steeg de prijs met €0,68. In juli was er nog wel sprake van een plus en steeg de prijs met €0,18 tot €37,50 per 100 kilo. Maar de stijging is flink afgevlakt. De gemiddelde melkprijs is berekend bij 4,42% vet en 3,57% eiwit en een levering van 1 miljoen kilo op jaarbasis.

De mutatie van de melkprijs van FrieslandCampina heeft de gemiddelde stijging beperkt. FrieslandCampina verlaagde de melkprijs met €0,50 en was de enige zuivelverwerker die een daling doorvoerde. De melkprijs van Cono Kaasmakers, Royal A-ware en Arla bleven stabiel en speelden dus ook niet mee in de verhoging van de gemiddelde melkprijs. De stijging is afkomstig van de melkprijsontwikkeling van DOC Kaas, Bel Leerdammer en Vreugdenhil. Deze zuivelverwerkers verhoogden de melkprijs met €0,90, €0,58 en €0,22 per 100 kilo.

Kale melkprijs FrieslandCampina niet meer aan kop
Door de verlaging van FrieslandCampina gaat de koppositie in de prijsvergelijker verloren. FrieslandCampina zakt 2 plekken en noteert voor juli onder DOC Kaas en Bel Leerdammer, al bedraagt de onderlinge afstand niet meer dan €0,15. A-ware en Arla blijven niet ver achter en noteren op een vijfde en zesde plaats. Vreugdenhil sluit de prijsvergelijker af.

Maximale melkprijs
In de prijsvergelijker zijn er voor de maximale melkprijs nauwelijks verschuivingen in de rangorde. A-ware hanteert nog steeds de hoogste maximale melkprijs gevolgd door Cono. Beiden laten de concurrenten met noemenswaardige afstand achter zich. De melkprijzen FrieslandCampina en Bel zijn dichter naar elkaar gekropen. DOC Kaas is als enige een plekje gestegen en noteert op de vijfde plaats, dit ten koste van Arla die naar de zesde plaats is gezakt. Vreugdenhil sluit de melkprijsvergelijker af.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden