Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Business Zuivel

Global Dairy Trade plust voor het eerst sinds april

17 Augustus 2021 - Eric de Lijster

Na 8 veildagen met een gemiddelde prijsdaling is de Global Dairy Trade (GDT) van dinsdag 17 augustus met een kleine plus geëindigd. Hiermee geeft de GDT voor het eerst sinds 6 april van dit jaar een positief signaal af aan de mondiale zuivelmarkt. De gangmakers achter deze bescheiden opwaartse beweging waren vooral boter en mager melkpoeder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijsindex van de 290ste veildag van de GDT kwam dinsdag uiteindelijk uit op US $3.827 per ton, een plus van 0,3% ten opzichte van de vorige veildag van dinsdag 3 augustus. De 8 veildagen voor deze van vandaag had de GDT zeer een verlies moeten incasseren, variërend van -0,1% tot -3,6%. Toch hadden analisten niet echt rekening gehouden, kijkend naar de ontwikkelingen op de termijnmarkten.

Geen duidelijke koers omhoog
Zo staan in Nieuw-Zeeland op de NZX boter en mager melkpoeder nog altijd onder druk, terwijl de CME in Chicago ook bepaald geen duidelijke koers omhoog laat zien. Op de Europese markt maakten de DCA-noteringen vorige week duidelijk dat de prijzen op de zuivelmarkt weer iets omhoog tenderen. Daarbij lag de melkproductie in Nieuw-Zeeland, nu het daar winter is, de afgelopen maanden wel laag niveau.

Ook had aanbieder Fonterra het aanbod aan volle en magere melkpoeder verlaagd, terwijl karnemelkpoeder (BMP) helemaal niet werd aangeboden, Hierdoor lag het totale aanbod aan zuivelproducten een kleine 7% lager dan de veildag ervoor. Voor volle melkpoeder leidde dit niet tot een stijging van de gemiddelde prijs. De waarde van volle melkpoeder, dat qua volume ruim de helft van de GDT besloeg, kwam uit op gemiddeld $3.552 per ton, een afname van -1,5%. 
{{dataviewSnapshot(6_1629223194)}}

Boter in stijgende lijn
Het was naast mager melkpoeder juist de prijsvorming aan de vetzijde van de zuivelmarkt, die de GDT omhoog hielp. Mager melkpoeder steeg met gemiddeld 1,1% in prijs tot $3.052 per ton. Boter hield de stijgende lijn van de vorige veildag vast met een gemiddelde prijs van $4.771 per ton, een toename van 4%. Ook boterconcentraat (AMF) is meer waard geworden en kwam uit op €5.791 per ton, een groei van 1,5%. Cheddar tot slot steeg 2,8% in prijs tot $4.184 per ton. Rest te vermelden dat lactose, dat in een minimaal volume werd aangeboden, vrijwel gelijk bleef in prijs.

Doordat de zuivelmarkten (VS, Europa, Nieuw-Zeeland) mondiaal tegenstrijdige signalen laat zien, is het moeilijk een trend te duiden. Het effect van de coronapandemie blijft voorlopig een onmisbare variabele in de verwachtingen op de zuivelmarkt, net als de koopkracht en kooplust van een grote afnemer als China. De nieuwe DCA-noteringen die komende donderdag worden gepubliceerd, geven wat de Europese zuivelmarkt betreft wellicht meer richting. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden