Shutterstock

Inside Melk

Zuivelprijzen lopen verder op door schaarste melk

19 Augustus 2021 - Eric de Lijster

De noteringen op de Noordwest-Europese zuivelmarkt lopen door de bank genomen verder op door een schaarse beschikbaarheid aan melk. Bovendien zijn de gehalten aan vet en eiwit in de melk nog eens relatief laag. Daardoor komt bijvoorbeeld de DCA-notering voor Nederlandse spotmelk geleidelijk in de buurt van de recordhoogte uit 2017. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt zit in de laatste weken van de zomervakantie. De afgelopen weken zijn relatief veel transacties op short gedaan. Nu ook de meeste traders terugkomen van vakantie komt de handel voor de langere termijn en dan met name het vierde kwartaal weer meer in beeld. Voor deze periode komen de grote kopers langzaamaan op de markt om zich in te dekken, wat voor de komende weken tot extra koopkracht kan leiden. En dat terwijl de markt de laatste weken, in de vakantie nota bene, al een duidelijke koers naar boven heeft gezet.

Krap in de voorraden
Dit leidt er toe dat de producenten in menig zuivelsegment, zoals bijvoorbeeld kaas en room, al aardig krap in de voorraden komen te zitten. Daarbij lijkt de beschikbaarheid aan grondstof binnen een acceptabele afstand hen ook niet verder te helpen. De melkaanvoer in grote Noordwest-Europese melklanden als Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn deze periode lager dan verwacht. En ook de samenstelling van de melk werkt niet mee.

Zo zijn bijvoorbeeld in Nederland de gehalten aan vet en eiwit duidelijk aan het zakken in de melk. Door de hoge krachtvoerprijzen kiezen veel melkveehouders ervoor om de dieren extra vers gras te voeren, nu het groeiseizoen prima is, om zodoende voerkosten te besparen. Doordat de gehaltes van bijvoorbeeld vet lager zijn, betekent dat automatisch dat meer melk nodig is voor de productie van bijvoorbeeld room. 

All time high komt in zicht
Dit betekent dat de verwerkers de melk in deze periode goed zelf kunnen gebruiken en het aanbod aan Nederlandse spotmelk bijzonder schaars is. Voor de partij vrije rauwe melk die deze week in de verkoop kwam, moest de koper dan ook meer euro's voor neerleggen. Daardoor steeds de DCA-notering voor Nederlandse spotmelk naar €42,50 per 100 kilo bij 4,4% vet geveld, een toename van €1 ten opzichte van vorige week. Daarmee komt de all time high van €44,50 uit 2017 langzaam in zicht.
{{dataviewSnapshot(6_1629405753)}}

Ook Duitse spotmelk is bepaald niet ruim beschikbaar, al heeft zich dat deze week niet in een duidelijk verhoging van de prijs vertaald. De DCA-notering voor spotmelk in Noord-Duitsland bleef gelijk op €40 per 100 kilo bij 4% vet geleverd, terwijl Zuid-Duitsland €0,50 per 100 kilo in waarde tegen tot €42,50 per 100 kilo. De beperkte beschikbaarheid van de melk lijkt een verdere opwaartse beweging van de zuivelmarkt te garanderen, maar toch wil de handel zich niet al te veel aan deze verwachting branden. De markt blijkt met alle coronaperikelen zich de laatste maanden immers lang niet altijd aan de standaard vuistregels te houden. 

Oost-Europa een goede koper
Vooralsnog ondersteunen de huidige ontwikkelingen met name de koersen van de zuivelnoteringen aan de vetzijde. Zo lopen de DCA-noteringen van boter en room weer op, waarbij wel moet worden gezegd dat de laatste handelsdagen de koersen stabiliseren en verkopers wat meer bereid lijken om handel te doen. Zo komt room weer boven de grens van €5.000 uit met een DCA-notering van €5.020 per ton af werk, een toename van €90. Boter blijft gemiddeld nog net onder de €4.000, met een DCA-notering van €3.995 per ton af werk. Dat is een stijging van €65. De Oost-Europese markt is een goede koper van room, al spelen de laatste week wel logistieke uitdagingen een rol.{{dataviewSnapshot(6_1629405814)}}

In het eiwit zijn de plussen in de noteringen net iets flauwer. Zo nemen de DCA-noteringen van volle melkpoeder, magere melkpoeder en weipoeder licht toe. Een duidelijke dissonant deze week is Mager Melkconcentraat. Daar loopt de DCA-notering met €70 terug tot €2.440 per ton droge stof af werk. Concentraat bleek toch te duur, bijvoorbeeld om er mager melkpoeder van te maken. Dit leidde tot minder vraag en daardoor nu ook een prijscorrectie. De markt van foliekaas tot slot laat zich vaster aanvoelen, waarbij deze week enkel de DCA-notering van Gouda licht stijgt met €15 tot €3.120 per ton af werk. 

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden