Shutterstock

Inside Melk

Hoogste melkaanvoer Nieuw-Zeeland voor juli

24 Augustus 2021 - Eric de Lijster

Nieuw-Zeelandse melkveebedrijven hebben in juli de hoogste melkaanvoer voor die maand gerealiseerd. Is dit een voorbode voor de rest van het melkseizoen 2021/22 van de kiwi's?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Heel veel is het niet, want de melkproductie komt in deze wintermaand uit op 305.000 ton. Dat is in Nieuw-Zeeland ook logisch, want het gros van de koeien zit in de grasgebonden melkveehouderij in de droogstand. In de maanden juni, de start van het nieuwe melkseizoen, en juli ligt de melkaanvoer dan ook traditioneel op een dieptepunt. Deze maand is de afkalfperiode begonnen, waardoor de melkproductie weer omhoogschiet. 

Juliproductie verdubbeld
Ter illustratie: in juni dit jaar lag de productie op 234.000 ton, terwijl vorig jaar oktober (de piek van het afgelopen melkseizoen), de melkproductie ruim boven de 3,2 miljoen ton uitkwam. Toch klimt de melkproductie in Nieuw-Zeeland in de wintermaanden daar de laatste jaren toch op. Zo kwam in 2016 de melkproductie in juli uit op 147.000 ton. Dat is 5 jaar later, de afgelopen maand dus, al ruim verdubbeld. 

Dat kan erop duiden dat de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij de melkproductie ook komend seizoen 2021/22, net als het afgelopen seizoen, weer stevig opschroeft. Veel hangt daarbij uiteraard af van het groeiseizoen van het gras en de omstandigheden op de zuivelmarkt, die het al dan niet bijkopen van ruwvoer interessant maakt of ontmoedigt. Daarbij gaf Fonterra ondanks nog een waarschuwing af dat de melkproductie van Nieuw-Zeeland zo ongeveer de top heeft bereikt en dat er door milieuregelgeving in het land niet meer ruimte is voor de melkveehouderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden