Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Voer

Minder vraag naar voer door goede grasoogst

24 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft vrij kalm op de ruwvoermarkt. Veehouders hebben over het algemeen ruim voldoende gras en zijn maar beperkt aan de markt om extra ruwvoer te kopen. Op zich niets vreemds voor deze periode maar na een paar droge jaren met weinig gras en maïs wel weer even wennen voor de handel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stro persen blijft stelen dit seizoen. Vooral de zware zwaden van grote combines zijn ondanks keren moeilijk droog te krijgen als er een bui is gevallen. Op de percelen waar het stro een week of langer ligt gaat de kleur er wel een beetje vanaf. Voor het vocht opnemend vermogen van het stro geen probleem, maar het oog wil ook wat. De DCA Indicatieprijs voor tarwestro blijft gelijk aan vorige week, op €115 per ton.

Minder vraag naar graszaadhooi
Voor graszaadhooi is er in vergelijking met de afgelopen jaren weinig belangstelling. Veehouders die graszaadhooi in het rantsoen willen, zijn voor een belangrijk deel al voorzien. Van het graszaadhooi dat nu nog geperst moet worden, is de kwaliteit matig. Het heeft in veel gevallen al relatief lang gemaaid op het land gelegen en is muf geworden. De DCA Indicatieprijs voor goed roodzwenk staat op €135 per ton en voor de overige rassen op €120 per ton. Graszaadhooi van mindere kwaliteit is moeilijk te verkopen.

In weidehooi is niet veel handel en ook hier speelt het weer een belangrijke rol. Afgelopen weken was het niet bepaald goed hooiweer, waardoor er vanuit Nederland weinig nieuw aanbod op de markt kwam. Mogelijk komt daar de komende periode nog verandering in. Vanuit bijvoorbeeld Duitsland is er volgens verschillende handelaren wel goed aan hooi te komen. De DCA Indicatieprijs staat op €175 per ton.

Voor goed kuilgras blijft markt
Naar goed kuilgras blijft vraag, al is het (veel) minder dan vorig jaar. Vooral geitenhouders of andere intensievere bedrijven blijven aardig aan de markt. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras blijft op €60 per ton staan. Het wat mindere maar wel droge kuilgras wordt voor een paar tientjes minder aangeboden. Natte kuilen van de eerste of tweede snede van dit voorjaar zijn amper te verkopen.

De handel in snijmaïs blijft rustig. Het gewas staat er in grote delen van Nederland goed op. Uitzondering zijn de erg laat gezaaide percelen of stukken met waterschade. Met de opbrengst van de maïs lijkt het dus goed te komen. De meeste vraag komt van veehouders die schraal in de oude voorraad zitten en nu wat maïs bijkopen om de komende periode tot de nieuwe oogst te overbruggen. Prijzen die genoemd worden liggen grofweg tussen de €67,50 en €70 per ton.

De vraag naar bijproducten blijft goed. Het aanbod is voor sommige producten wel aan de krappe kant. De prijs van bierbostel blijft gelijk aan vorige week met €2,65 per procent droge stof. Voeraardappelen blijven net als in de afgelopen weken moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs blijft op €40 per ton staan, als ze überhaupt te krijgen zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden