Shutterstock

Inside Melk

Melk krap beschikbaar, zuivelnoteringen lopen op

26 Augustus 2021 - Eric de Lijster - 1 reactie

De prijzen op de Noordwest-Europese zuivelmarkt blijven ook de afgelopen week aantrekken, met room als uitschieter. De vakanties zijn bijna voorbij, de afzet loopt goed door en de grondstof melk is beperkt beschikbaar. Wat betekent dit voor de DCA-zuivelnoteringen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers op de zuivelmarkt trekt eigenlijk de lijn van de afgelopen week door. Nu de zomervakantie op zijn einde loopt, begint de zuivelhandel langzaam weer op volle toeren te draaien en is de blik onder meer gericht op het indekken voor het vierde kwartaal. Een deel van de kopers acteert hier wellicht wat agressiever op dan normaal, kijkende naar het verloop van de zuivelnoteringen. Want de stijging van de DCA-noteringen zet ook deze week over de volle breedte door.

Schroom voor grondstoftekort
Het ontbreken van de grondstof melk is daarvan een voorname redenen. Vanuit de handel is er wat schroom om te spreken van een echt grondstoftekort. Maar feit is wel dan mening zuivelproducent best wel een partijtje melk extra kon gebruiken de afgelopen dagen. Dat de laatste jaren stevig is geïnvesteerd in expansie van de verwerkingscapaciteit door de zuivelindustrie in Nederland speelt daarbij ook een belangrijke rol. Naast de kilo's, vallen zoals vorige week omschreven ook de gehalten aan vet en eiwit in de melk lang niet altijd mee. Dit komt doordat melkveehouders minder duur krachtvoer gebruiken, maar mee vers gras geven. Hierdoor moet geregeld ook meer melk worden gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld room, kaas of melkpoeder dan normaal.

De spotmarkt van melk in zowel Nederland als Duitsland is daardoor zeer dun, een beperkt volume aan melk dat is verhandeld. De spreiding daarin was groot, waardoor de DCA notering voor Nederlandse spotmelk opvallend genoeg €0,50 uitviel op €42,00 per 100 kilo bij 4,4% vet geleverd dan vorige week. In Duitsland viel de spreiding van de prijzen in de transacties wel goed uit. De DCA-notering voor rauwe melk in Noord-Duitsland steeg met €1,50 tot €41,50 per 100 kilo bij 4% vet geleverd, terwijl spotmelk uit Zuid-Duitsland €1 in prijs toenam om te komen tot €43,50 per 100 kilo.
{{dataviewSnapshot(6_1629993399)}}

Room de klapper van de week
De kaasbak is een populaire bestemming voor de melk dezer dagen, want de kaasafzet loopt vlot door. Zowel de notering van DCA foliekaas van Edam (+€60 tot €3.155 per ton af werk) als Gouda (+€65 tot €3.185 per ton af werk) liepen op in prijs. De meest verrassende prijsbeweging was echter te zien bij room. De DCA-notering van room was al enige weken aan een stevige opmars bezig en de handel dacht eind vorige week dat de rek er een beetje uit was. Niets bleek minder waar. De DCA-notering room voor deze week stijgt met €195 om te komen tot een notering van €5.215 per ton af werk. Dit is de hoogste notering sinds het najaar van 2018.  
{{dataviewSnapshot(6_1629993289)}}

De afzet van room blijft vlot doorlopen naar met name Oost-Europa (Polen, Kroatië) en Zuid-Europa (Griekenland). Ook de verkoop aan het verssegment voor bijvoorbeeld ijs en slagroom loopt goed. Opvallend is dat de notering van room nu een beetje uit de pas begint te lopen met de verwaarding van boter. De DCA-notering van boter steeg eveneens, met €50 tot €4.045 per ton af werk, maar dus minder sterk dan die van room.

Melkpoeders en concentraat stabiel
De melkpoeders en magere melkconcentraat tot slot laten nog steeds een zeer stabiel marktbeeld zien. De DCA-notering van volle melkpoeder klimt weer wat op, met €35 tot €3.155 per ton af werk, terwijl er een tientje bij magere melkpoeder bij komt tot €2.545 per ton. De DCA-notering voor concentraat tenslotte blijft helemaal gelijk: €2.440 per ton droge stof af fabriek.

Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (vloeibare zuivel) 
Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden