FrieslandCampina

Inside Melk

FrieslandCampina doet weer kwartje op melkprijs

30 Augustus 2021 - Eric de Lijster

FrieslandCampina heeft de garantieprijs voor september met een kwartje verhoogd. Daarmee kiest het coöperatief zuivelconcern met de melkprijs een heel andere koers dan Arla Foods, die uitbetaling over september juist verlaagd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

FrieslandCampina heeft de garantieprijs voor september vastgesteld over €38,00 per 100 kilo melk bij 4,42% bet, 3.57% eiwit en 4,53% lactose, exclusief BTW, bij een jaarleverantie van 850.000 kilo melk. Dit is €0,25 per 100 kilo meer dan de garantieprijs over augustus. Dit was toen eveneens een stijging met een kwartje. In de garantieprijs zit wel een positieve correctie verwerkt van €0,10 per 100 kilo vanwege iets hogere referentieprijzen dan verwacht, zo licht FrieslandCampina in een verklaring toe. Het zuivelconcern baseert de garantieprijs op de uitbetaalprijzen van een groep van haar concurrenten.

Kale melkprijs uit Boerenbusiness Melkprijsvergelijker

Melkprijs blijft rond huidige niveau bewegen
FrieslandCampina kiest daarmee voor september een andere richting dan Arla, die haar melkprijs juist met ruim euro verlaagde tot €35,55 per 100 kilo melk bij 4,2% vet en 3,4% eiwit, inclusief premies voor kwaliteit, VLOG en klimaat. De gemiddelde garantieprijs voor 2021 komt tot en met september uit op €36,58 per 100 kilo, meldt FrieslandCampina. FrieslandCampina spreekt de verwachting uit dat de "melkprijzen in de komende periode rond het huidige niveau blijven bewegen." Deze prognose is best opvallend, daar de DCA-zuivelnoteringen voor Noordwest-Europa de laatste weken aan een stevige opmars bezig zijn.

In de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker komt de kale melkprijs van FrieslandCampina voor september uit op €37,23 per 100 kilo, ook €0,25 meer dan een maand eerder. Daarmee zit de melkprijs na een kleine dip weer precies op het hoogste niveau die werd gehaald in de maand juni. De kale melkprijs geld voor melk van 4,42% vet, 3,75% eiwit en een jaarleverantie van 1 miljoen kilo. De maximale melkprijs, dus de kale melkprijs inclusief alle mogelijk te behalen toeslagen en premies, komt uit op €40,73.
 

Maximaal haalbare melkprijs uit Boerenbusiness Melkprijsvergelijker

Positieve correctie, toch lagere biologische melkprijs
De biologische melkprijs van FrieslandCampina komt over september uit op €50,25 per 100 kilo, juist een daling van €0,25 ten opzichte van de maand augustus. Dit geldt voor biologische melk eiwit (3,57%), vet (4,42%) en lactose (4,53%), exclusief btw en bij een gemiddelde levering van 550.000 kg melk op jaarbasis. Hoewel FrieslandCampina aangeeft dat de markt voor biologische melk stabiel is, is de daling echter stevig. Want in de dalende garantieprijs zit nog eens een positieve correctie van €0,54 per 100 kilo door de hogere referentieprijzen in de huidige periode. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden