Agrifoto

Inside Voer

Wisselvalig weer niet goed voor kwaliteit ruwvoer

31 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het weer blijft de ruwvoermarkt beheersen. Gras en stro is er in principe voldoende maar het valt niet mee om het goed binnen te halen. Wat betekend dat voor de prijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kwaliteit van stro is een punt van zorg. Het stro heeft over het algemeen lang op het land gelegen of ligt er nog, waardoor de kleur er behoorlijk af is. Dat speelt naast Nederland ook in Frankrijk en Duitsland. De grijze kleur oogt niet mooi, maar hoeft voor de kwaliteit geen probleem te zijn, mits het droog geperst is. En daar schort het nog weleens aan. Met regen in het vooruitzicht en een akkerbouwer die het land vrij wil hebben, wordt het randje opzocht en wordt er ook weleens overheen gegaan. De DCA Indicatieprijs voor tarwestro blijft op €115 per ton staan.

Meer vraag naar hooi
Naar weidehooi komt iets meer vraag, vooral vanuit de paardenhouderij. Ook hier speelt het weer een grote rol. Het hooiseizoen gaat richting het einde en door de matige zomer zijn er relatief veel voordroog foliebalen gemaakt en is er weinig echt hooi gewonnen. De prijzen die genoemd worden voor hooi variëren nogal. De DCA Indicatieprijs voor goed weidehooi is deze week met €5 gestegen en komt uit op €180 per ton.

Ook de handel in het graszaadhooi trekt wat aan. Deels door veehouders die de kwaliteit van het stro niet geweldig vinden en toch nog wat graszaadhooi willen voor pensprik in het rantsoen en deels door paardenhouders die een goedkoper alternatief voor weidehooi zoeken. Goed Nederlands graszaadhooi is moeilijk te krijgen. Verschillende percelen waar het graszaadhooi te lang heeft gelegen, zijn inmiddels al verhakseld. Aanbod van graszaadhooi komt voor een belangrijk deel uit Denemarken. Voor Roodzwenk in de prijs opgelopen naar €140 per ton. Rietzwenk, Veldbeemd en Engels Raaigras worden prijzen genoemd van rond de €130 per ton. Dat is €10 meer dan vorige week.

In kuilgras is weinig handel. Voor goed kuilgras zijn kopers te vinden, maar dit wordt weinig aangeboden. Matige kuilen worden meer aangeboden, maar daar is weer nauwelijks belangstelling voor aan de vraagkant. De DCA Indicatieprijs blijft op €60 per ton staan.

Rest- en bijproducten blijven populair
Door de gemiddeld genomen wat tegenvallende voederwaardes van het kuilgras en de hoge eiwitprijzen blijft er veel belangstelling voor bijproducten in het rantsoen. De aardappelzetmeelcampagne is (gedeeltelijk) opgestart. Aardappelpersvezel komt daarmee geleidelijk op de markt en is goed te verkopen volgens de meeste handelaren. De fritesfabrieken hebben de zomerstop ook grotendeels achter de rug, waardoor het aanbod stoomschillen en aardappelsnipper weer opgang komt; zij het dat er vroeg in het seizoen nog dun geschild wordt.

Voeraardappelen blijven nog steeds moeilijk te krijgen. Aardappelen zijn relatief duur, zeker in vergelijking met de laatste 2 jaar, waardoor alles wat verwerkt kan worden ook daadwerkelijk verwerkt wordt. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft op €40 per ton staan maar je moet wel net het geluk hebben een vracht te kunnen kopen.

Corona speelt belangrijke rol op biermarkt
De prijs van bierbostel is gestegen. De vraag blijft goed en neemt wat toe, terwijl de brouwerijen de productie niet opschroeven. De strikte regels en beperkte opening van de horeca, festivals, sportevenementen, enzovoort speelt op de biermarkt - en in het verlengde het aanbod van bierbostel - nog steeds een grote rol. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel staat deze week op €2,65 per procent droge stof, €0,10 hoger dan vorige week.

In snijmaïs komt wat meer handel, maar echt druk is het volgens de meest handelaren niet. De maïs staat er over het algemeen goed op maar de oogst zal niet vroeg zijn zoals het er nu naar uitziet. Veehouders kopen daarom nu wat maïs bij om de periode te overbruggen tot de nieuwe oogst beschikbaar is. De DCA Indicatieprijs voor goede snijmaïs blijft op €70 per ton staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden