Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Import

Zuivelhandel ziet daling Britse invoer uit EU

1 September 2021 - Klaas van der Horst

De zuivelhandel tussen de EU en het VK loopt sinds de Brexit al niet optimaal, maar dreigt volgens handelsorganisatie Eucolait de komende maanden nog moeizamer te gaan verlopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt Eucolait, de Europese koepelorganisatie voor de zuivelhandel. In de voorbije maanden zag die handel al veel vertraging door extra administratieve procedures en daarmee gepaard gaande vertragingen. De geleidelijke invoering van certificaten en controles vanaf 1 oktober in Groot-Brittannië zal nog weer extra hindernissen en kosten met zich meebrengen, voorziet Eucolait.

Britse kaasimport
De sterk gedaalde Britse kaasimport illustreert de handelsproblemen.   Bron Eucolait

De import- en exportproblemen spelen volgens secretaris Jukka Likitalo van Eucolait over de gehele breedte van de zuivelhandel, maar de organisatie licht kaas eruit, omdat dit het meest waardevolle product is. De import daarvan is sterk gedaald.

Om verdere verstoringen te voorkomen moet volop worden ingezet op versterkte wederzijdse samenwerking en het vinden van pragmatische oplossingen, stelt Eucolait. Nieuwe, vlot lopende procedures dreigen desondanks nog even op zich te laten wachten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox