Shutterstock

Inside Melk

Ieren voerden ook in juli melkproductie verder op

2 September 2021 - Stef Wissink

Hoewel de Ierse melkproductie na haar voorjaarspiek in juni in de maand juli weer wat is teruggelopen liggen de productiecijfers nog altijd boven die van vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ierse veehouders leverden in juli 1.048.022 ton melk bij de verwerkende fabrieken. Dat is een daling van ongeveer 52.000 ton (4,7%) ten opzichte van de piekmaand juni. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar lag de melkproductie echter een stuk hoger.

Jaar op jaar stijging
Vorig jaar juli leverden melkveebedrijven nog 1.013.980 ton melk aan de verwerkers. Dit jaar werd er dus 34.000 ton melk meer aangevoerd. Dat is een stijging van 3,3% vergeleken met juli 2020. Ook ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde lag de aanvoer hoger. De 5-jarig gemiddelde Ierse melkaanvoer in juli ligt op 962.700 ton. De aanvoer in juli dit jaar lag daarmee 86.000 ton, oftewel 8,9%, hoger dan het 5-jarig gemiddelde. De forse groei van de Ierse melkproductie sinds 2010 lijkt dan ook nog niet tot stilstand te zijn gekomen.

Boerenorganisaties pleiten voor hogere melkprijs
De voorzitter van de Irish Farmers Association, Stephen Arthur, pleit in de media ondertussen voor hogere melkprijzen. Deze zijn volgens hem mogelijk vanwege de recent gestegen prijzen van magere melkpoeder en boter op de Global Dairy Trade, alsmede de Europese markten. Genoemde producten zijn de belangrijkste exportproducten van Ierse zuivelaars en veehouders zouden ook van de gestegen prijzen moeten profiteren aldus Arthur. Een prijs van €37,15 per 100 kilo tot zeker het einde van het jaar is volgens hem marktconform. Hij geeft aan dat boeren kampen met sterk gestegen productiekosten en een matig groeiseizoen voor gras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden