Shutterstock

Inside Melk

Sterke vraag trekt zuivelmarkt omhoog

2 September 2021 - Klaas van der Horst - 2 reacties

De zuivelprijzen op de Noordwest-Europese markt blijven stijgen. Bij enkele vloeibare producten zelfs versneld. De DCA-zuivelnoteringen stijgen verder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rauwe spotmelk levert door deze omstandigheden prijzen op die lange tijd niet meer zijn gezien. De DCA-notering voor Nederland ging naar €43,50 per 100 kilo bij 4,4% vet geleverd, een stijging van €1,50 ten opzichte van vorige week. In Duitsland lijkt de situatie (gecorrigeerd voor gehaltes) vergelijkbaar, maar daar worden hoge premies betaald voor met name weidemelk. Er worden prijzen genoemd van €48 tot €49 per 100 kilo. Versproducenten blazen zelfs acties af, omdat de melk daarvoor te duur wordt. De DCA-noteringen voor rauwe spotmelk vallen met €43,50 voor Noord en €45,00 voor Zuid-Duitsland, bij 4% vet geleverd, overigens wat lager uit. Deze noteringen liggen er wel respectievelijk €1 en €1,50 hoger dan vorige week.

Room en magere melk gaan ook mee met de beweging omhoog. De DCA-notering voor concentraat steeg naar €2.580 per ton (+€140), de DCA-notering voor room ging nog een stapje harder omhoog naar €5.375 per ton (+€160). Daarmee werd de afstand tussen de room- en de boternotering wel weer iets verder vergroot, want de boternotering van DCA bleef hangen op €4.080 (+€35).

Waarom de prijsstijgingen deze week zo hard doorgaan, is veel handelaren een vraag. Er is wel een vrij krap aanbod, maar dit verklaart niet alles. Er lijkt ook een schrikreactie mee te spelen, waarbij kopers zich na de vakantieperiode zien geconfronteerd met een stijgende markt en zij bang zijn onvoldoende product te kunnen inslaan.

Bij de poeders valt op dat de notering voor magere melkpoeder (SMP) vrij geleidelijk weer duurder wordt (DCA-notering €2.590 per ton), maar lang niet genoeg om de snel gestegen concentraatprijs mede te verklaren. Concentraat is vrijwel even duur. De versmarkt is een grotere trekker.

Kaasmarkt is dynamischer
De kaasmarkt is ondertussen dynamischer. Er is een goede vraag, met name naar Goudse foliekaas en cheddar. Daarbij lopen de prijzen snel op. De DCA-notering van Goudse foliekaas werd deze week ruim een dubbeltje duurder en komt uit op een notering van €3.245 per ton. Verdere prijsstijgingen zitten in het vat. De vraag is goed, voor de komende tijd worden al hogere contractprijzen genoemd en voorraden zijn er vrijwel niet. Cheddar steeg ook iets in prijs, maar was al veel gevraagd en duur. Rode Cheddar uit Ierland pakt de hoofdprijs en brengt volgens de berichten meer dan €4.000 per ton op.

Grote vraag is hoe lang deze prijshausse aanhoudt. De hogere noteringen vertalen zich in hogere melkprijzen en naar verwachting ook meer productie. 

Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (vloeibare zuivel) 
Klik hier voor een toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox