Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Melk

Duitse supers ontketenen weer boteroorlog

6 September 2021 - Klaas van der Horst

De Duitse supermarkten startten vorige week onder aanvoering van Aldi weer een boteroorlog. Forse prijsverlagingen voor consumentenboter waren het gevolg. De gewone botermarkt is vast.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aldi verlaagde de prijs van een pakje boter van €1,49 naar €1,35 per 250 gram, wat omgerekend neerkomt op een verlaging van €0,56 per kilo. Deze actie kwam bijna op hetzelfde moment dat Aldi een nieuw botercontract met de zuivel afsloot op een prijsniveau van €4.200 per ton, ofwel €4,20 per kilo. En dat was toch hoger dan het vorige contract. Daarbij noteerde de handel vorige week prijzen voor room op een niveau van bijna €5.400 per ton.

Boter uit Tsjechië
Andere Duitse supermarkten volgden de actie van Aldi en kwamen soms met nog lagere prijzen. De DCA-notering voor boter stond vorige week op €4.080 per ton, de DCA-notering voor room kwam uit op €5.375 per ton.

Duitse bronnen menen dat de actie van Aldi wordt uitgevoerd met boter van Tsjechische herkomst. Ook grote Europese boterhandelaren menen dat Aldi voor de stuntactie met boter geen regulier gecontracteerde boter gebruikt. De prijsontwikkeling op de botermarkt blijft dan wel achter bij die op de roommarkt, maar de boterprijs op zich laat geen dalende trend zien, menen ze.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden