Shutterstock

Inside Melk

DCA Melkvee Index zet duidelijke stap omhoog

7 September 2021 - Stef Wissink

De DCA Melkvee Index heeft over augustus een duidelijk positief beeld laten zien. De rendementen van melkveebedrijven profiteren van hogere noteringen van onder andere melkpoeder en boter. Aan de kostenkant lijken de prijzen voor voeders een pas op de...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de door melkverwerkers uitbetaalde prijzen al maandenlang stabiel zijn, moest de index in juli wat terrein prijsgeven. Dit kwam door de daling van de onderliggende zuivelnoteringen voor melkpoeder en boter. Deze daling had direct invloed op de trendmatige rendementsberekening van de DCA Melkvee Index. Tot daling van de uitbetaalprijzen in melk heeft het echter niet geleid. Nu de zuivelnoteringen de afgelopen weken flink zijn opgelopen, liggen stijgende melkprijzen meer voor de hand.

Net aan bovengemiddeld
De index kwam eind augustus (week 35) uit op een stand van 103,70 punten. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de stand in het begin van de maand. In week 31 noteerde de index nog op een niveau van 95,70 punten. In 4 weken tijd wist de graadmeter voor het rendement in de melkveesector dus 8 punten aan te dikken en daarmee net op een bovengemiddeld niveau uit te komen. Het maakt duidelijk dat ondanks de gestegen en relatief hoge melkprijzen, het gemiddelde rendement in de sector nog zeker niet erg hoog is; ook de kosten liggen op hoog niveau.

Zuivelnoteringen trokken flink aan
Motor achter de stijging van de index zijn de gestegen prijzen voor boter en magere melkpoeder. De prijs van boter steeg in 4 weken tijd van €3790 per ton naar €4000 per ton. Een toename van 5,5%. De prijs van magere melkpoeder wist een stap te maken van €2420 per ton in week 31 tot €2550 per ton in week 35. De prijsstijging van magere melkpoeder kwam daarmee uit op 5,3%.

Na forse stijging kosten nu vrij stabiel
De prijzen voor krachtvoer zijn na een onafgebroken 9 maanden durende stijging in augustus gestabiliseerd. De LEI prijs voor standaard rundveebrok A stond in augustus op €28,45 per 100 kilo, dat is onveranderd ten opzichte van juli. Ook de ruwvoerprijzen waren vrij stabiel. Snijmaïs was onveranderd in prijs. Weidehooi werd €10 per ton duurder en kwam uit op €180 per ton. De afzetkosten voor rundveedrijfmest stegen wel behoorlijk. Afvoer van mest werd bijna €1 per kuub duurder en kwam eind augustus uit op gemiddeld €15,00. In het zuiden liggen de kosten wat hoger op €16,00, in het midden wat lager zo rond de €14,00.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden