Shutterstock

Inside Melk

Fosfaatrecht flink duurder na lange periode van rust

8 September 2021 - Stef Wissink - 2 reacties

Na een lange periode van relatieve rust is de prijs van fosfaatrechten afgelopen maand flink opgelopen. Ging het begin augustus om kleine verhogingen, afgelopen week werd er een forse stap gezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering Fosfaatrechten komt deze week uit op €151,00. Dat is €6,00 meer dan vorige week. Begin augustus noteerden fosfaatrechten nog €144,50 per kilo. Maandenlang werd er weinig zaken gedaan. Recent lijkt er sprake van een opleving, zonder dat het aantal transacties direct storm loopt.

Handel meldt relatief klein aanbod
Dat de volumes vooralsnog niet extreem groot zijn, heeft met name te maken met het aanbod fosfaatrechten. Handelaren melden dat er niet veel fosfaatrechten voor de verkoop beschikbaar zijn. Bovendien hopen verkopende partijen op nog wat hogere prijzen, nu de waarde van de rechten is opgelopen. Kopers die zich bij handelaren melden, moeten echter duidelijk wennen aan de nieuwe prijsniveaus en zijn niet bereid om nog meer geld te betalen. Hierdoor ontstaat een patstelling en zijn de verhandelde volumes nog altijd gering.
{{dataviewSnapshot(6_1631113147)}}

In de markt wordt naast het krappe aanbod rechten ook de recent bekend gemaakte opkoopregeling genoemd als mogelijke verklaring voor de opgelopen prijzen. Het ministerie maakte duidelijk dat bij de opkoopregeling productierechten van de markt verdwijnen. Wellicht zien enkele kopers daardoor een potentieel krapper aanbod in de toekomst.

Ook weer lease rechten verhandeld
Handelaren melden ook voor het eerst weer interesse in het leasen van rechten. Er werden deze week enkele partijen voor €35 verleasd. De verwachting is dat er de komende tijd weer meer partijen gaan worden verleasd.

De prijs voor fosfaatrechten laat in het najaar meestal een stijging zien. Veehouders maken de balans op en bepalen hoeveel rechten zij eventueel extra nodig hebben. De prijsstijging van nu komt echter wel duidelijk eerder dan in voorgaande jaren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden