Vreugdenhil

Inside Melk

Vreugdenhil wil meer eigen melk en verhoogt melkprijs

10 September 2021 - Klaas van der Horst

Vreugdenhil Dairy Foods wil tot 100 miljoen kilo melk bij aantrekken. De onderneming wil daarmee de eigen melkplas vergroten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zoekgebied voor nieuwe leveranciers bevindt zich in een straal van zo'n 150 kilometer rond de vestigingen in Gorcum en Scharsterbrug, waarbij het zwaartepunt ligt op de eerste lokatie. De logische verklaring is dat de vestiging in Gorcum een grotere capaciteit heeft.

Directeur melkaanvoer Patrick Besten: "We zien dat onze productie verder groeit. We hebben een melkplas van 700 miljoen kilo, maar verwerken 1,4 miljard kilo per jaar. We kopen melk bij op de markt, maar willen daar minder afhankelijk van worden. Daarom willen we onze eigen melkplas vergroten."

Niet inkopen bij de onderneming
Vreugdenhil heeft in de voorbije tijd al diverse melkveehouders aangenomen en staat open voor gesprekken met meer belangstellenden, aldus Besten. "Geïnteresseerde bedrijven moeten bij ons passen en aan voorwaarden voldoen. Maar er is voldoende groeimogelijkheid." Melkveehouders hoeven zich bij de onderneming niet in te kopen, zoals bij een coöperatie.

Over de maand augustus heeft Vreugdenhil de gangbare melkprijs met €1,16 verhoogd ten opzichte van juli 2021. Bij een leverantie van 1.100.000 kilo melk wordt de melkprijs over augustus € 38,34 per 100 kilo melk (exclusief btw, bij 4,42% vet en 3,57% eiwit), zo meldt het bedrijf. In deze prijs zijn de premies voor kwaliteit, duurzaamheid en weidegang inbegrepen.

Wintertoeslag
Augustus is de laatste maand voordat de wintertoeslag wordt uitgekeerd. Die bedraagt €3,90 per 100 kilo en komt in de maanden van september tot en met januari bovenop de standaard melkprijs. Op het hele jaar bezien, komt dit ruwweg neer op een plus op de melkprijs van €1,63 per 100 kilo.

Volgens de berekening in de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker komt de kale augustus-melkprijs van Vreugdenhil uit op €36,70 per 100 kilo.

Vreugdh1

De maximale melkprijs valt €1,50 per 100 kilo hoger uit dankzij een weidetoeslag van die hoogte en komt daarmee uit €38,20 per 100 kilo.

Vreugdh max

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox