DOC Kaas

Nieuws Melk

Tientallen melkveehouders melden zich bij DOC

13 September 2021 - Klaas van der Horst

DOC Kaas staat de laatste maanden plots weer sterk in de belangstelling. De coöperatie zet vooral voor weiders een concurrerende melkprijs neer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Boeren uit Oost-Nederland weten te melden dat zich de laatste weken zo'n 50 melkveehouders van met name FrieslandCampina in Hoogeveen hebben gemeld met interesse voor lidmaatschap. Een deel daarvan heeft ook al getekend. Voorzitter Guus Mensink bevestigt dat er gesprekken lopen, maar kan geen aantallen noemen. Volgens hem is er vanuit het hele land belangstelling.

Melkveehouders worden met name aangetrokken door de hoogste melkprijs die DOC Kaas de laatste maanden neerzet. Melkveehouders kunnen bij de Hoogeveense coöperatie niet meedoen aan toppakketten als PlanetProof en de Albert Heijn Beter voor Koe, Natuur en Boer-lijn, maar wanneer het gaat om kale melkprijs plus weidegang- en duurzaamheidsvergoeding, zet DOC Kaas een scherpe melkprijs neer. Wie ook nog de Vlog-toeslag kan meepakken, komt in september boven de €40 per 100 kilo uit. Begin dit jaar had DOC juist nog moeite om mee te komen met de prijsontwikkeling.

wmp
Melkprijzen inclusief weide-, en duurzaamheidstoeslagen. Prijzen in € per 100 kilo. Melkprijs Vreugdenhil gecorrigeerd voor wintertoeslag.

De hoogste prijs in het segment buiten de toptoeslagen wordt neergezet door Bel Leerdammer, maar tegenover dit bedrijf lijken melkveehouders enigszins gereserveerd te staan, onder meer omdat het bezig is van eigenaar te wisselen. Daardoor is niet geheel duidelijk wat daar voor de langere termijn van te verwachten is. 

Vreugdenhil Dairy Foods is ook in de markt voor nieuwe leveranciers, zo meldde de onderneming vorige week. Om een goede vergelijking tussen de melkprijs van dit bedrijf en andere verwerkers mogelijk te maken, is de wintertoeslag (5 maanden lang €3,90 per 100 kilo) gemiddeld over het hele jaar, zodat er 12 maanden lang een extra toeslag van €1,66 bij de basisprijs op komt. Hierbij wordt dan geen rekening gehouden met aanvoerschommelingen, maar het geeft toch een indicatie. 

Royal A-ware blijft in deze vergelijking iets achter, maar kende in de 3 voorjaars/zomermaanden een extra weidetoeslag van €2,00 per 100 kilo. Het staartje daarvan zat nog in de juli-prijs. Het bedrijf verhoogde de melkprijs de laatste maand weer sterk.

Een verschil tussen DOC Kaas en de niet-coöperatieve alternatieven is dat melkveehouders zich bij de laatstgenoemde groep niet hoeft in te kopen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden