Shutterstock

Inside Melk

Farmel boekt meer omzet, maar minder winst in 2020

15 September 2021 - Klaas van der Horst

Zuivelhandelaar Farmel heeft over 2020 een behoorlijke omzetstijging geboekt. Opnieuw. Het was vooral dankzij de verkoop van meer melkpoeder en boter. De winst pakte iets lager uit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal werd vorig jaar bijna €412 miljoen aan omzet geboekt. Dat is 15%, of een kleine €54 miljoen, meer dan in 2019. De winst pakte wel lager uit dan over 2019 en kwam uit op €4,4 miljoen in plaats van €4,9 miljoen. 

Wat hierbij meespeelde was dat vorig jaar gemiddeld genomen lagere prijzen werden geboekt. De flink grotere volumes boter en poeder die verhandeld werden, maakten het effect van deze lagere prijzen weer grotendeels goed.

Eigen boeren
In de gewone melkhandel bleef Farmel vorig jaar op een grotendeels stabiel niveau, aldus directeur-eigenaar Jan Henry van der Linde. De onderneming heeft zo'n 250 eigen boeren, maar heeft ruimte nog een aantal extra leveranciers. Farmel verkoopt een deel van de rauwe boerderijmelk aan een reeks kleinere zuivelverwerkers en boerenkaasmakers. Een ander deel van de melk verwerkt het bedrijf zelf.

Farmel heeft geen eigen installaties, maar huurt productieruimte. Wel heeft het bedrijf sinds enige tijd een samenwerkingsovereenkomst met het Zuid-Limburgse Eijssen Foods voor de productie van room. Recent is Farmel ook actief geworden in de kaashandel, een al langer gekoesterde wens.

Groei in België
Gerekend naar omzet kende Farmel een teruggang in de handel in rauwe melk in Nederland, maar een sterke stijging van de verkopen in met name België. Bij de bewerkte producten was met name sprake van een sterke omzetstijging bij de handel buiten Nederland, maar wel binnen de EU. Daar stegen de verkopen van €104 miljoen naar bijna €149 miljoen.

Behalve in de zuivel is Farmel ook actief in de groente- en fruitexport naar West-Afrika. Daarbij steeg de omzet met zo'n €3 miljoen naar ongeveer €11,5 miljoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden