De melkaanvoer in ons land laat ook in augustus een daling zien, hoewel de krimp minder fors is dan in de maanden daarvoor. Maar daar zit dan direct wel weer een kanttekening aan.
De Nederlandse melkaanvoer bedroeg afgelopen maand 1.123.391 ton, zo blijkt uit cijfers van RVO op basis van gegevens die zuivelbedrijven verstrekken. Dit is een daling van 1,48% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Daarmee herstelt de melkproductie zich enigszins van de forse daling in juli die toen meer dan 3% was.
De weersomstandigheden waren afgelopen maand gunstig ten aanzien van de melkproductie met temperaturen onder het langjarig gemiddelde, wat de forse daling eerder deze zomer mogelijk een beetje goedmaakt. Daarbij moet worden opgemerkt dat de melkproductie vorig jaar zomer een dip kende, vanwege hoge temperaturen. Er was die maand een landelijke hittegolf. Met veel gunstigere productieomstandigheden ligt de productie daar dit jaar ook aanzienlijk onder.
Seizoensmatige daling
De melkproductie laat desalniettemin een seizoensmatige daling zien die nog wel een paar weken doorzet. In augustus bedroeg de gemiddelde dagproductie 36.238 ton tegenover 36.722 in juli. Het gemiddelde vetgehalte lag wel een fractie hoger dan vorig jaar: 4,29% tegenover 4,21% in 2020.
In de markt is de lagere melkaanvoer goed merkbaar. De DCA-spotmelknoteringen die medio september ruim boven de €40 staan, onderstrepen de krappe aanvoer. Dit wordt versterkt door de goede verwaarding van kaas, melkpoeder en boter waardoor vloeibaar product gezocht is.