Agrifoto

Inside Voer

Goed voer blijft in trek op de ruwvoermarkt

14 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De vraag in de ruwvoerhandel is vooral naar bij- en restproducten. Ook snijmaïs van de oude oogst wordt er vrij veel handel gedaan, al gaat het vooral om relatief kleine partijen. Bij kuilgras, hooi en stro is de kwaliteit bepalend of het product gevraagd is of niet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de snijmaïs is het vooral wachten op de nieuwe oogst. Toch is er best nog wel wat handel in (kleine) partijen oude maïs om de periode tot de nieuwe te overbruggen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk met €70 per ton.

Voor snijmaïs van de nieuwe oogst durven handelaren nog geen prijzen te noemen. De maïs staat er over het algemeen goed op. In die zin lijkt het met het aanbod goed te komen. Maar door de hoge krachtvoerprijzen verwachten enkele handelaren dat er dit jaar ook wat meer maïs verdwijnt in MKS of CCM. Op zand- en lössgronden speelt de zaaidatum voor vanggewassen bij die keuze ook nog een rol. Na MKS of CCM is de uiterste datum niet 1 maar 31 oktober.

Flinke vraag naar restproducten
De vraag naar bij- en restproducten blijft goed. Voor producten geschikt als afdek op de maïskuil, zoals aardappelpersvezel of stoomschillen, is volgens enkele handelaren zelfs wat meer belangstelling in vergelijking met de afgelopen jaren. Voeraardappelen zijn nog steeds moeilijk te krijgen. Er worden maar sporadisch partijen aangeboden en de kwaliteit laat regelmatig te wensen over. De DCA Indicatieprijs blijft op €40 per ton staan, maar je moet net het geluk hebben er tegenaan te lopen.

Bierbostel blijft goed gevraagd. Verschillende leveranciers melden dat de wachttijden voor bierbostel oplopen. De aanvoer vanuit de brouwerijen blijft redelijk constant terwijl de vraag wat toeneemt. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €2,85 per procent droge stof. Dat is €0,10 meer dan vorige week.

Goed kuilgras is moeilijk te krijgen
Goed kuilgras is volgens de meeste handelaren moeilijk te krijgen, terwijl er best wel wat vraag is. Vooral geitenhouders zijn aan de markt. Kuilgras wordt wel aangeboden, maar dat zijn vaak toch de wat mindere partijen. Balen voordroog zijn er volgens de verschillende handelaren in overvloed, maar ook hier zijn grote verschillen in kwaliteit. De DCA Indicatieprijs voor goede kuilgras uit de rijkuil komt deze week uit op €65 per ton franco op de boer geleverd.

In weidehooi is niet veel handel op het moment. Ook hier is het aanbod van mooi hooi wat aan de krappe kant. Afgelopen zomer zat het weer niet mee om veel hooi te winnen. Dat probleem speelde niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, waar verschillende handelaren hooi vandaan halen. De DCA Indicatieprijs staat op €180 per ton.

De vraag naar graszaadhooi zwakt weer wat af. Verschillende veehouders vinden de prijzen voor goed graszaadhooi aan de hoge kant en kiezen bijvoorbeeld voor stro als alternatief. De DCA Indicatieprijzen blijven ongewijzigd met €150 per ton voor Roodzwenk, €140 voor Rietzwenk en Veldbeemd en €130 per ton voor Engels Raaigras.

Gaten vullen
De stro-oogst zit er zo goed als op maar fouragehandelaren zijn druk met het vullen van de gaatjes. Verschillende veehouders maken direct afspraken met akkerbouwers over het stro en komen bijvoorbeeld door hakselen nu toch wat te kort. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro blijf op €120 per ton staan. Goed stro is er volgens verschillende handelaren minder dan verwacht. Stijging van de stroprijs wordt de komende weken dan ook niet uitgesloten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden