Shutterstock

Inside Melk

Kale melkprijs augustus stijgt harder dan weideprijs

15 September 2021 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De gemiddelde kale melkprijs van de 6 grootste Nederlandse verwerkers is in augustus met 35 cent per 100 kilo gestegen ten opzicht van juli. De melkprijs inclusief weidegang steeg met slechts 2 cent per 100 kilo

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de DCA Melkprijsvergelijker. De berekende gemiddelde (kale) melkprijs kwam uit op €37,08 per 100 kilo. Inclusief weidegang kwam de berekende gemiddelde melkprijs uit op €38,75 per 100 kilo. 

De beperkte stijging van de melkprijs inclusief weidegang wordt veroorzaakt door het wegvallen van de extra seizoentoeslag voor weidegang van Royal A-ware. Die is in de maanden mei, juni en juli €2,00 per 100 kilo hoger en valt daarna terug naar de reguliere hoogte.

De 4 grote spelers, FrieslandCampina, Royal A-ware, Bel Leerdammer en DOC Kaas, zitten nu qua uitbetaling dicht bij elkaar in het segment van de weidemelk. Vreugdenhil zit daar dicht bij, maar moet het in augustus nog doen zonder wintertoeslag van €3,90 per 100 kilo.

mpplusweide
De spreiding tussen de uitbetaalde melkprijzen nam in de laatste maand iets af.

Meer dan 80% van alle melkveehouders ontvangt een melkprijs inclusief weidetoeslag. Een kleiner deel pakt ook de toptoeslagen mee voor onder meer PlanetProof en Albert Heijn Beter voor Koe, Natuur en Boer. Een restgroep ontvangt amper of geen toeslagen.

Alle gemiddelde melkprijzen van dit moment zijn behoorlijk hoger dan de doorsnee melkprijs over de voorbije 12 maanden. De krappe melkaanvoer en de goede vraag heeft de prijzen de laatste tijd sterk opgedreven.

weidepr
De gemiddelde melkprijzen (kaal en inclusief weidepremie) per ondernemen. Prijzen in € per 100 kilo.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden