Shutterstock

Nieuws Melkveehouderij

Robotboer financieel veel slechter af

21 September 2021 - Wouter Baan

Hoewel automatisch melken in opkomst is, blijkt de traditionele manier financieel interessanter te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van accountantsbureau Alfa.

Het accountantsbureau heeft berekend dat het saldo bij robotmelken €0,77 per 100 kilo melk lager ligt dat bij traditioneel melken. Daar komt nog bij dat de onderhouds- en energiekosten op een geautomatiseerd bedrijf hoger uitpakken. Op een gemiddeld melkveebedrijf met een jaarproductie van 1 miljoen kilo bedragen de meerkosten €9.700.

Hap uit inkomen
Wanneer we de meerkosten vergelijken met de inkomensraming van de WUR dan zijn die aanzienlijk te noemen. Vorig jaar bedroeg het gemiddelde inkomen in de melkveehouderij €43.000, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research. De berekende meerkosten voor robotmelken bedragen dan 22% van het inkomen.

Dat melkveehouders in toenemende mate een melkrobot installeren, komt volgens Alfa omdat meer aspecten de keuze beïnvloeden. Daarbij wordt gewezen op arbeidsvermindering en verlichting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden