Shutterstock

Inside Voer

Kwaliteit is bepalend bij vraag naar ruwvoer

21 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoerhandel loopt vrij goed. In hooi en stro is niet veel handel maar daar staat tegenover dat er een zeer goede vraag naar bijproducten is. Ook de handel in snijmaïs loopt volgens de meeste handelaren vrij goed al verwisselen op het moment nog geen grote hoeveelheden van eigenaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De levertijden voor verschillende bij- en restproducten lopen op, zo waarschuwen verschillende handelaren. Dat speelt bij bijvoorbeeld aardappelpersvezel, dat gebruikt wordt als afdek op de maïskuil. De seizoensvraag zit voor dergelijke producten op de piek. Dit speelt niet alleen bij de sterk seizoensgebonden producten. Ook voor andere bijproducten merken handelaren dat de levertijden oplopen. Vandaag bellen en morgen of overmorgen leveren, lukt bij de meeste producten niet.

Zoeken naar aanvulling op het rantsoen
Bierbostel blijft flink in trek volgens de leveranciers. De eiwitgehaltes in de graskuilen vallen gemiddeld genomen niet mee en verschillende veehouders zien in bierbostel goede aanvulling op het rantsoen. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk aan vorige week met €2,85 per procent droge stof.

Voeraardappelen zijn op het moment niet of nauwelijks te krijgen. "Vrijwel alles wat nog enigszins op een aardappel lijkt, verdwijnt in de vlokken of het zetmeel", aldus een handelaar. Wat er aangeboden wordt zijn partijen van zeer matige kwaliteit die eigenlijk niet geschikt zijn voor voer of kleine partijen van akkerbouwers die bijvoorbeeld voorhuisverkoop of kleine afnemers zelf sorteren. Uitgesorteerd pootgoed is er nog maar zeer weinig te krijgen. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen staat op €40 per ton.

De handel in snijmaïs loopt vrij goed. Op het moment zijn kopers vooral aan de markt voor een paar vrachten om weer een paar weken vooruit te kunnen. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs van de oude oogst staat op €70 per ton.

Wat doet de nieuwe maïs?
Maïs van de nieuwe oogst is nog niet op de markt. Verschillende handelaren verwachten volgende week de eerste snijmaïs te hakselen. Met het noemen van prijzen voor de nieuwe oogst zijn de handelaren nog erg voorzichtig. Er doen prijzen de ronde van €55 per ton geleverd op de kuilplaat en de shovel voor de ontvanger, maar vrijwel niemand kan bevestigen dat er al daadwerkelijk zaken zijn gedaan.

Een hectareprijs voor de maïs is volgens enkele handelaren haast niet te geven. Vooral in het noorden van Nederland zijn de verschillen tussen de percelen daarvoor te groot. De prijzen die door handelaren genoemd worden voor maïs op stam lopen ook daarom nogal uiteen. Dat gaat van circa €1.600 per hectare tot €2.500 of zelfs nog iets meer afhankelijk van de locatie, de stand van het gewas en de vraag in de regio.

Grote verschillen in kwaliteit
In kuilgras is niet veel handel. De vraag komt vooral uit de geitenhouderij en die stelt hoge eisen aan de kwaliteit. Kuilgras wordt ook niet veel aangeboden op het moment, vooral gras van topkwaliteit is moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras staat op €65 per ton.

In graszaadhooi en stro wordt op het moment niet veel gedaan. De meeste veehouders hebben tijdens de oogst voorraad ingeslagen en zijn nu niet aan de markt. Verschillende handelaren hebben wel wat twijfels over sommige partijen graszaadhooi en stro in de opslag. De kwaliteit valt her en der tegen door het wisselvallige weer van afgelopen zomer. De DCA Indicatieprijs voor tarwe- en gerstestro staat op €120 per ton. Voor Roodzwenk is dat €150, Rietzwenk en Veldbeemd €140 en Engels Raaigras €130 per ton.

Ook de handel in weidehooi is rustig. De vraag vanuit de landbouw is beperkt, het zijn vooral paardenhouders die hooi kopen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week met €180 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden