Shutterstock

Inside Melk

Global Dairy Trade laat wisselend beeld zien

21 September 2021 - Wouter Baan

Tijdens de voorlaatste veiling liet de Global Dairy Trade (GDT) nog de grootste stijging in 7 maanden zien, maar die lijn kon vandaag niet worden doorgetrokken. Daar waar boter een cheddar een kleine daling laten zien, maakt de prijs van volle melkpoeder wel een sprongetje.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De toonaangevende zuivelveiling, georganiseerd door Fonterra, geeft 2 keer per maand de stemming op de mondiale zuivelmarkt weer. In tegenstelling tot de voorgaande editie is de uitslag dit keer niet overtuigend, hoewel de gemiddelde prijs wel 1% hoger noteert tot $4,011 per ton.

Analisten waren voorafgaand aan de veiling negatiever gestemd en rekenden op een verlaging van 3%. Het verhandelde volume noteert net iets onder het niveau van 25.000 ton, een fractie lager dan de vorige keer. 

Melkpoeders omhoog
De lichte stijging komt vooral de prijsstijging van volle melkpoeder die ruim 2% stijgt tot $3,777 per ton. Voor Nieuw-Zeeland is dat een opsteker, gezien volle melkpoeder de grootste exportstroom betreft. Ook magere melkpoeder noteert een fractie hoger op $3,302 per ton. De prijs van boter noteert een daling van 1,9% tot $4,875. Cheddar schrijft een verlies van 1,2% tot $4,274. Dit is de eerste daling sinds 5 veilingedities. 

Markt vlakt wat af
In Europa waren de zuivelprijzen de afgelopen aan een opmars bezig. De afgelopen dagen nam de intensiteit hiervan al wat af en de gematigde GDT-uitslag maakt het aannemelijker dat deze afvlakkende lijn deze week wordt doorgetrokken, hoewel veel zuivelfabricaten schaars zijn.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden