FrieslandCampina

Interview FrieslandCampina

Wunnekink: 'Geen sta-in-de-weg zijn voor vernieuwing'

22 September 2021 - Klaas van der Horst

Erwin Wunnekink stapt na 3 maanden voorzitterschap van FrieslandCampina op. Hij werd te veel gezien als deel van de oude bestuurscultuur, zegt hij in een toelichting op zijn vertrek tegen Boerenbusiness.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de op 22 september gehouden Centrale Vergadering van Districtsraden liet hij dan ook geen discussie meer bestaan over zijn positie. "Op dinsdagavond heb ik voor mijzelf een besluit genomen. Als het in het belang van de coöperatie is dat ik opstap, dan wil ik daar niet bij in de weg staan. Er is veel onrust in de coöperatie. Zo onderhand zijn we drukker met onszelf bezig dan met de wereld om ons heen. Dat is niet goed. Als we er niet in slagen dit te veranderen, dan..."

Wat is er nodig om de zaken ten goed te keren?
"We moeten met elkaar een toekomst creëren, niet in verdeeldheid. En wat voor soort leiding willen we dan? Ben je de kerstboom waaronder verder niets groeit, of ben je open en transparant? Hoe wil je het invullen? Daar moet je uitkomen. Ook moet je het eens zijn over de richting. Duurzaamheid is iets dat niet meer weggaat. Het is mooi dat bijvoorbeeld PlanetProof goed werkt, maar vervolgens slaan we elkaar de koppen in over de vraag waar de opbrengsten heen moeten."

Als ik dit zo hoor, is het voor een nieuwe bestuurscultuur nog niet klaar met je vertrek. De nieuwe interim-voorzitter Sandra Addink wordt vaak in één adem met je genoemd. Wat moet er verder gebeuren om de bestuurscultuur te veranderen?
"Wat er nodig is, is niet meer aan mij om te beantwoorden. Ik ben uit het bestuur en ga weer terug naar huis, naar het eigen bedrijf. Ik weet wel dat we er als coöperatie samen uit moeten komen."

Wat ik hoor, gaat over discussie in de coöperatie. Er gaan ook veel verhalen rond over problemen met het bedrijf, zoals niet transparante lease (en sale-en-leaseback) overeenkomsten...
"De onderneming is geen onderdeel geweest van de discussie op de CVD. Verder is er niets onduidelijk. Als je de jaarverslagen goed leest, is het helder. Ik geloof in het bedrijf, ik geloof in de plannen die zijn uitgewerkt, maar er is altijd veel ruis, ook veel populisme en stellingnames. Whatsapp is altijd sneller dan het echte nieuws. Dat maakt goed besturen en de boodschap overkrijgen wel lastig, maar wij zijn geen politieke organisatie waar emoties regeren. Wij zijn een coöperatie, die de zaken zo goed mogelijk moet regelen voor de leden. Dat moeten we altijd voor ogen houden."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden