Shutterstock

Nieuws Melk

FrieslandCampina lanceert tool koolstofvastlegging

24 September 2021 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina lanceert samen met andere voedingsreuzen een methodiek om de koolstofvastlegging in rundvee-productiesystemen te berekenen en te gebruiken als betrouwbaar (af)rekenmodel

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De methodiek, C-sequ, wordt op diverse plekken in de wereld uitgetest. Frieslandcampina stelt de methode ook beschikbaar voor pilots bij leden.

Het is volgens FrieslandCampina de eerste op levenscyclusanalyse (LCA) gebaseerde methode. Daarmee moet op een wetenschappelijk onderbouwde, en erkende manier de vastlegging worden verantwoord. Tot nu toe is het moeilijk om voor iedereen duidelijk en geloofwaardig aan te geven hoeveel koolstof wordt vastgelegd in planten en de bodem. De nieuwe methode moet dat veranderen.

Global Dairy Platform
De partners in het ontwikkeltraject waren Arla, Fonterra, Nestlé, Danone, Mars, McDonald's en het Innovation Centre for U.S. Dairy. Het project kwam tot stand onder leiding van het Global Dairy Platform, waarvan CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina nu de voorzitter is.  

Hoewel het testen van de C-Sequ-methodologie al aan de gang is in meer dan 100 verschillende productiesystemen over de hele wereld, worden aanvullende extra zuivel- en rundvleespilots aangemoedigd voor verdere verbetering van de methodiek. De resultaten van deze proeven worden verwerkt in een bijgewerkte methodologie, die volgend jaar wordt  vrijgegeven, meldt FrieslandCampina. Nu wordt gewerkt volgens de richtlijnen van versie 1.0.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden