Douane

Nieuws Melk

Brexit brengt klap toe aan import en export zuivel VK

28 September 2021 - Klaas van der Horst

Door de Brexit heeft een klap gegeven aan zowel de Europese export van zuivel naar het Verenigd Koninkrijk als aan de import uit het land. Dit blijkt uit cijfers van EU-handelskoepel Eucolait over de eerste helft van 2021.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het volume van de Europese zuivelexport naar het Verenigd Koninkrijk was in de eerste helft van 2021 bijna een kwart (24%) kleiner dan in de eerste helft van 2020. Het sterkst daalden de exporten van boterolie (-61%), rauwe melk (-58%), en magere melkpoeder (-56%). De hardste klappen vielen in het eerste kwartaal, omdat in de laatste maanden van 2020 fors was gehamsterd. In het tweede kwartaal trad enige verbetering op, maar Eucolait verwacht geen volledig herstel van de export naar het VK, omdat een deel van de handel eenvoudigweg niet meer rendabel is.

De Europese zuivelexport naar het Verenigd Koninkrijk daalde in de eerste helft van 2021 met 24%. Bron Eucolait.

Met de Britse zuivelexport naar Europa ging het nog slechter. Die daalde in dezelfde periode met 36% in volume. Toch is hier het beeld een klein beetje gemengder. Zo steeg de export van room vanuit het VK in de eerste helft van dit jaar met 54% en ging ook de boterexport met 36% omhoog. De export van gecondenseerde melk ging ook omhoog (+40%).  Van de meeste grote productstromen daalde ondertussen de uitvoer. 

De Britse zuivelexport daalde in de eerste helft van dit jaar met meer dan een derde. Bron Eucolait.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox