Eigen foto

Inside Voer

Handel in nieuwe snijmaïs is nog tam

28 September 2021 - Wouter Baan

De snijmaisoogst staat op punt van beginnen. Een jaarlijks terugkerend fenomeen en een belangrijk moment voor veel melkveehouders. Hoe is de handel en wat doen de prijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hier en daar zijn al wat percelen met vroege rassen gekneusd en de komende weken zal het Nederlandse landschap weer een stuk opener worden. Toch zijn er nog veel percelen waar de maïs nog wat tijd nodig heeft om af te rijpen. Door het koude en natte voorjaar is er soms pas laat ingezaaid en daardoor loopt de groei soms wat achter.  

Ondanks de Hollandse zomer staan de meeste maïspercelen er in algemene zin prima bij, zo blijkt ook uit de Ruwvoertour van Boerenbusiness. Vandaag (28 september) is nog een mooie nazomerdag, daarna slaat het weer om en wordt het herfstachtig. De toename van droge stof zal dan afvlakken en dan barst de oogst waarschijnlijk snel los. 

Markt nog afwachtend
De handel in de nieuwe oogst is nog minimaal. Melkveehouders kijken de kat uit de boom en kunnen bovendien nog teren op ruime grasvoorraden die eerder dit jaar zijn opgebouwd. Als de hoofdoogst losbarst, trekt wellicht ook de handel wat aan. Een vraagexplosie wordt echter niet verwacht. Daarvoor zijn de voorraden op de kuilplaten te ruim.

Een belronde door de markt leert dat snijmaïs nieuwe oogst gekocht kan worden voor €65 á €70 per ton franco boerderij. Daarmee liggen de prijzen redelijk in lijn met voorgaande jaren. De prijzen van maïs op stam vallen in een bandbreedte van €1.800 tot €2.200. Per procent droge stof wordt zo'n €1,75 betaald. Naarmate het aanbod toeneemt, zal de prijs eerder dalen dan stijgen, zo is de verwachting. Toch ligt een grote prijsdaling niet voor de hand, gezien het gunstig is om maïs af te zetten als CCM.  

Stro schaars
De stromarkt wordt gekenmerkt door een beperkt aanbod. In toenemende mate kiezen akkerbouwers ervoor om stro te verhakselen, gemotiveerd door de gedachte dat dit goed is voor de bodem. De prijzen voor zowel tarwe- als gerstestro bewegen rond €120 per ton, wat historisch gezien prijzig is. Ook vanuit Frankrijk en Duitsland is dit jaar minder aanbod. Vorig jaar liepen de stroprijzen op richting de winter en dat is ook geen onrealistisch scenario voor dit jaar.

Ruwvoerders ruim voorradig
In weidehooi en kuilgras is relatief weinig handel. Dankzij de mooie nazomer konden veel melkveehouders nog een mooie grassnede binnenhalen voor de winter. Toch leidt het niet tot heel lage prijzen. Weidehooi wordt verhandeld voor €180 per ton. De prijs van kuilgras beweegt tussen €60 en €65 per ton.

Klik hier om meer prijzen te bekijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden