SophieOst / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Vegan zuivelmarkt groeit hard, maar blijft klein

29 September 2021 - Klaas van der Horst

De markt voor alternatieve zuivel groeit met indrukwekkende percentages, met name in delen van de Westerse wereld. Toch blijft de omvang ervan bescheiden, naast de ruim dertig keer grotere en ook nog steeds groeiende traditionele zuivelmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit merkt zuivelhandelaar Hoogwegt op in zijn maandelijkse nieuwsbrief. Het bedrijf zette een aantal schattingen van marktanalisten bij elkaar. Zo groeit de wereldwijde markt voor vegan zuivel volgens een gezaghebbende marktonderzoeker van €19,4 miljard in 2020 naar €34,8 miljard in 2026. Dat is bijna een verdubbeling van de omvang in ruim vijf jaar tijd. De groei van de markt voor plantaardige 'kaas' gaat nog harder, en investeerders staan te springen. Wie geld wil aantrekken voor vegan zuivelprojecten, heeft het gemakkelijker dan wie wil investeren in echte/traditionele zuivel, zo constateert een Brits marktonderzoeksbureau.

lutjewinkel
Hoewel de markt voor vegan zuivel hard groeit, blijft de omvang beperkt vergeleken met die van de traditionele zuivelmarkt.

Omvang alternatieve zuivelmarkt miniscuul
Toch is de totale omvang van de alternatieve zuivelmarkt nog steeds miniscuul vegeleken bij de traditionele zuivelmarkt, constateert Hoogwegt. De omvang van de mondiale zuivelmarkt werd in 2019 berekend op ruim €617 miljard. Dat is bijna 32 keer meer dan de vegan zuivelmarkt.

De traditionele zuivelmarkt vertoont daarbij geen krimp. Integendeel: op jaarbasis zit er nog ruim 5% groei in, met een geschatte omvang van krap €789 miljard in 2026. De markt voor traditionele zuivel groeit in die periode in absolute zin dus ruim elf keer zo hard als die voor vegan zuivel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden