Shutterstock

Inside melk

Roomprijsexplosie tekent tekortsituatie zuivel

30 September 2021 - Klaas van der Horst

Oplopende aanvoertekorten hebben deze week geleid tot een ware explosie van de roomprijs. Daardoor is het verschil met de boterprijs opgelopen tot zo'n €2000 per ton. Andere zuivelproducten lieten een veel gematigder prijsstijging zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor deze week kwam de DCA-notering uit op €6370 per ton, wat meer dan €600 per ton hoger is dan de vorige week. Het is een prijsniveau dat in jaren niet is meegemaakt. Het is echter nog een heel eind af van de prijs in najaar 2017, toen €7850 per ton werd geregisteerd.

Wat nog extra spanning op de markt zette, was het oplopende prijsverschil met boter. Waar in min of meer normale tijden het prijsverschil tussen room en boter zo'n €500 per ton bedraagt, was dit de laatste maanden al opgelopen tot meer dan €1.000 per ton. Vorige week bedroeg het gat €1400 en deze week dus zelfs €2.000 per ton. Dit gebeurde in weerwil van aanhoudende beweringen dat de wal (de lagere boterprijzen) het schip (de stijgende roomprijzen) wel zouden keren. Dus niet. Gevolg van het grote verschil is wel dat er amper nog verse boter op de vrije markt komt. Wie moet leveren, maar dat niet doet en ervoor zou kiezen om room te verkopen, kan zelfs de boete voor lief nemen en geld overhouden, zo wordt verteld. In de praktijk zal dit niet snel gebeuren, want zakendoen blijft een zaak van vertrouwen. Het tekent echter de spanning. 

Lage en verder dalende melkaanvoer
Aan de wortel ervan ligt de lage en nog steeds dalende melkaanvoer. De hoge grondstofprijzen worden gerealiseerd bij kleine volumes product die verhandeld worden, maar ze zetten wel de markt.

Normaliter zou er rond deze tijd dan nog vaak wel melk zijn te vinden in Frankrijk, maar daar is de situatie zelfs nog erger dan in Noordwest-Europa. In Frankrijk wordt meer dan €0,50 betaald voor een kilo melk. Alleen vanuit Oost-Europa is er nog extra zuivel beschikbaar, maar dat product wil niet iedereen kopen.

Tekorten houden aan
De komende weken moet helder worden of de lage melkaanvoer en de tekorten op de zuivelmarkt nog veel langer zullen aanhouden. Aanvankelijk leefde nog de verwachting dat er medio oktober wel weer extra melk beschikbaar zou komen. Die hoop lijkt meer en meer te vervliegen.

Ontwrichting
Nog een teken van de ontwrichting op de zuivelmarkt is dat magere melkpoeder momenteel goedkoper is dan magere melkconcentraat. Zou op dit moment van concentraat magere melkpoeder worden gemaakt, dan zou dat eindproduct zo'n €300 per ton duurder zijn dan de notering voor magere melkpoeder deze week aangeeft.

Ook de kaasmarkt gaat mee omhoog. Goudse foliekaas noteert ruim boven de €3,60 per kilo. Ook een prijs die al lang niet is genoteerd. Producenten voorzien de komende tijd nog hogere prijzen en doen zo veel mogelijk melk in de kaasbak. Daardoor zou er ook veel wei beschikbaar moeten zijn. Normaliter dalen de prijzen van dit product dan ook, ofwel door een groot aanbod, ofwel door een gebrek aan droogcapaciteit. Van geen van beide is iets te merken. Er is volgens handelaren ook sprake van een wei(poeder)tekort.

Voor melkveehouders moet dit uiteindelijk goed nieuws zijn. Het kan niet veel anders of de melkprijzen gaan de komende tijd verder omhoog, rekenen diverse handelaren voor. In Noord-Duitsland ligt de verwaarding momenteel al op zo'n €0,42 per kilo, zo wordt gemeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden